Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prof.dr. Oscar Kuipers 'Simon Stevin Meester'

06 mei 2011

Hoogleraar moleculaire genetica prof.dr. Oscar Kuipers is tot 'Simon Stevin Meester 2011' benoemd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Kuipers krijgt 500.000 euro die hij naar eigen inzicht aan onderzoek kan besteden.

Kuipers heeft tijdens zijn carrière fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen veelvuldig gecombineerd. Hij heeft 12 patentaanvragen op zijn naam staan.

Celdifferentiatie

De onderzoeksgroep van Kuipers bestudeert de genetica en fysiologie van bacteriën. Het onderzoek richt zich op celdifferentiatie van bacteriën. Bacteriën in één culture kunnen tijdens hun groei verschillende eigenschappen ontwikkelen, terwijl hun genoom hetzelfde blijft. Kuipers: 'Inzichten uit ons onderzoek kunnen we toepassen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de eiwitproductie in industriële fermentaties'.

Gemodificeerde peptiden

Een ander speerpunt van de groep is het modificeren van peptiden. Peptiden, gemaakt door bacteriën, kunnen onder meer dienen als antibioticum. Gemodificeerde peptiden zijn chemisch stabieler en behouden langer hun functie. Dat is voor medische toepassing gunstig.

Grootste prijs

De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen.

Naast Kuipers is ook nanotechnoloog prof.dr.ing. Dave Blank van de Universiteit Twente tot Simon Stevin Meester benoemd. De prijzen worden uitgereikt op 6 oktober tijdens het feestelijke congres waarmee STW haar 30-jarig bestaan viert.

Meer informatie: prof.dr. Oscar Kuipers
Zie ook: persbericht STW

Laatst gewijzigd:08 januari 2024 08:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...