Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Porie celmembraan flexibeler dan gedacht

27 april 2011

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd om de maximale doorsnee van een porie in een celmembraan experimenteel te bepalen. Ze deden dat door een serie in grootte oplopende, organische moleculen door de porie te leiden. De doorsnede bleek een flink stuk groter dan vooraf was berekend met behulp van modellen uit de moleculaire dynamica. Het onderzoek, waarin biologen en chemici nauw samenwerkten, is deze week gepubliceerd in de Early Edition van wetenschappelijk vakblad PNAS.

Elke levende cel wordt omgeven door een membraan dat de inhoud van de cel afscheidt van de omgeving. Het membraan is echter wel doorlaatbaar voor eiwitten die worden uitgescheiden. De eiwitten worden dan in ontvouwen vorm via een porie door het membraan geleid. De porie is zeer flexibel en omsluit het ontvouwen eiwit precies. Zo wordt voorkomen dat andere celbestanddelen tijdens het uitscheidingsproces uit de cel lekken.

Om de maximale opening van de porie vast te stellen, koppelden de onderzoekers een serie starre, bolvormige organische moleculen van oplopende omvang vast aan een eiwit. Zolang het gaat om relatief kleine moleculen, worden deze probleemloos samen met het eiwit  door de porie getransporteerd. Maar als de omvang toeneemt, komt er een moment dat de porie verstopt raakt.

Op deze manier bleek het mogelijk om de maximale grootte van de porie experimenteel te bepalen. Die werd vastgesteld op circa 2,2 nanometer (oftewel 2,2 honderdduizendste millimeter). Op basis van simulatiemethoden uit de Moleculaire Dynamica was de maximale doorsnede eerder geschat op ongeveer 1,8 nanometer.

Meer informatie:

Probing the SecYEG translocation pore size with preproteins conjugated with sizable rigid spherical molecules. Francesco Bonardi, Erik Halza, Martin Walko, François Du Plessis, Nico Nouwen, Ben L Feringa and Arnold J. M. Driessen

Referentie: http://www.pnas.org/content/early/2011/04/19/1101705108

Laatst gewijzigd:06 oktober 2022 13:38
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2025

    Impact | Rubber recycling

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.

  • 29 april 2025

    Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...

  • 28 april 2025

    Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld

    Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...