Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ERC-grant voor UMCG-oncologe Liesbeth de Vries

16 december 2011

De Europese onderzoeksorganisatie ERC (European Research Council) heeft een Advanced Investigator Grant toegekend aan prof. dr. Liesbeth de Vries. Deze prestigieuze beurs is bestemd voor toponderzoekers die excellent en innovatief onderzoek doen.

Prof. dr. E.G.E. de Vries is sinds 1997 hoogleraar medische oncologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd zij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar.

Zij krijgt een bedrag van 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksproject OnQview. In dit project wordt de toepassing van niet-radioactieve moleculaire afbeelding van tumorlaesies voor het optimaal selecteren van antikankermedicijnen bestudeerd.

In de strijd tegen kanker komen veel nieuwe geneesmiddelen ter beschikking. Hoe deze het beste ingezet kunnen worden is de uitdaging voor de toekomst. De Vries, hoofd van de afdeling medische oncologie van het UMCG, ontvangt de ERC-financiering om hiervoor een geïntegreerde strategie te ontwikkelen met behulp van tumorafbeelding. Ze werkt daarbij samen met prof. dr. Jennifer Herek van de Universiteit Twente.

Doel van deze strategie is om uiteindelijk de juiste patiënten te kunnen selecteren die baat zullen hebben van nieuwe medicijnen. In het onderzoek wordt gezocht naar vroege effecten van het medicijn op de tumorcellen.

De Vries is de derde onderzoeker van RUG en UMCG die dit jaar een ERC Advanced Investigator Grant krijgt toegekend. Negen andere RUG/UMCG-onderzoekers ontvingen een ERC Starting Grant.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.