Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Geographically constrained information retrieval

21 mei 2010

Promotie: dhr. G. Andogah, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Geographically constrained information retrieval

Promotor(s): prof.dr.ir. J. Nerbonne

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Geoffrey Andogah, tel. +256 471432921, e-mail: g.andogah@gu.ac.ug

Geografische intelligentie verbetert het zoeken op internet

Achttien procent van de mensen die op internet informatie zoeken, zouden baat hebben bij geografische intelligentie in zoeksystemen, maar state-of-the-art information retrieval (IR) systemen missen het vermogen om effectief met geografische zoekvragen om te gaan. De dissertatie van Geoffrey Andogah behandelt twee specifieke onderzoeksthema's: 1) hoe kan geografische informatie die impliciet aanwezig is in tekst worden gevonden en 2) hoe kan deze geografische kennis worden gebruikt om modellen te construeren voor het beantwoorden van geografische zoekvragen?

Andogah gaat uit van de veronderstelling dat elke tekst en elke zoekvraag een 'geografisch bereik' heeft. Hij onderzocht technieken om dit bereik vast te stellen en keek ook naar de gevallen waarin de beschikbare informatie ingewikkeld of onduidelijk is.

Zo onderzocht hij de vraag wat het bereik moet zijn als een meerduidige plaatsnaam wordt gebruikt. Met de strategie die hij hiervoor ontwikkelde, kan - in vergelijking met het handmatig verzamelen van informatie - een nauwkeurigheid van zeventig tot negentig procent worden bereikt.

Vervolgens keek Andogah naar het effect van 'query expansion', d.w.z. het toevoegen van extra zoektermen aan een vraag om zo meer relevante documenten te kunnen vinden. Query expansion selecteert plaatsnamen uit het geografisch bereik van de meest relevante documenten en verbetert het resultaat van een state-of-the-art IR systeem met negen procent.

Geoffrey Andogah (Oeganda, 1968) studeerde aan Harbin Institute of Technology (China). Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Centre for Language and Cognition Groningen en werd gefinancierd uit het NPT-fonds voor het trainen van ICT-docenten van vier Oegandese universiteiten.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...