Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Jonge onderzoeker Arctisch Centrum wint prijs op grootste Polaire congres ooit

15 juni 2010

Tijdens het afsluitende congres van het International Polar Year (IPY) in Oslo, dat door meer dan 2300 poolonderzoekers uit zo’n vijftig verschillende landen werd bezocht, won Hidde de Haas de ‘Outstanding Presentation Award’ voor jonge onderzoekers in de categorie ‘Human dimensions of change: Health, society and resources’.

In Oslo werden de eerste resultaten van het International Polar Year gepresenteerd, dat in 2009 werd afgesloten. Er waren zo’n 1050 presentaties en 1000 posterpresentaties.

Twee awards

In de categorie ‘Human dimensions of change: Health, society and resources’ won Hidde De Haas de ‘Outstanding Presentation Award’ voor jonge onderzoekers. De Haas doet als aio bij de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar Nederlandse mijnbouwbelangen op Spitsbergen in het begin van de 20e eeuw.
NIOZ medewerker Maarten Klunder, die volgend jaar aan de RUG hoopt te promoveren, won bovendien de ‘Outstanding Poster Award’ in het thema ‘Past, present and future changes in Polar Regions’.

Veelbelovende onderzoekers

Zowel De Haas als Klunder zijn veelbelovende jonge onderzoekers, verbonden aan het Willem Barentsz Pool Instituut. Dit instituut is een landelijk samenwerkingsverband van poolonderzoekers waarvan de RUG en het NIOZ deel uit maken.

Exploitatie poolgebieden

Het onderzoek van De Haas is onderdeel van het internationale IPY project LASHIPA. Doel van dit project is om te achterhalen hoe en waarom de natuurlijke hulpbronnen in de poolgebieden in het verleden werden gebruikt en welke gevolgen deze exploitatie had voor onder meer geopolitieke vraagstukken en de natuurlijke omgeving in de poolgebieden.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Hidde de Haas, H.R.de.Haas rug.nl, tel. 050 - 363 5132 / 6834),
www.lashipa.nl, www.wbpolar.nl, http://www.arctic-centre.nl/

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...