Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale| Waarom hebben we (nog) een koning? Let's Ask... Gerhard Hoogers

Wanneer:di 20-04-2021 20:00 - 21:30
Waar:Online

De monarchie is een oeroud fenomeen, maar de Nederlandse is een jonkie: Willem I werd in 1814 onze eerste Koning, 25 jaar na de Franse Revolutie die eigenlijk het tapijt onder het fenomeen monarchie had weggetrokken. Wij zijn dus een Koninkrijk in een wereld waarin zoiets een zeldzaamheid is geworden en we zijn het eigenlijk ook nog helemaal niet zo lang.

Dus waarom is Nederland een monarchie? Wat betekent dat eigenlijk - 'monarchie'? En waarom zou je in de 21e eeuw in vredesnaam vast willen houden aan een systeem waarin zowel het volk als het beoogde staatshoofd zelf in beginsel niets te zeggen hebben over wie het staatshoofd wórdt - en dat levenslang?

In deze ‘Let’s Ask’ gaan we in gesprek met Gerhard Hoogers, universitair hoofddocent Staatsrecht in Groningen en hoogleraar Vergelijkend Staatsrecht in Oldenburg, over het raadsel van de Nederlandse monarchie, die bij de bevolking nog steeds op behoorlijk grote steun kan rekenen - behalve als de Koning in corona-tijd naar Griekenland wil. We gaan daarbij zeker ook de vraag stellen: 'kunnen we dit de dochters van Willem-Alexander nog wel aandoen?'

Meer informatie