Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale Kenniscafé | Poep onder de Loep | Jelte Posthumus, Merit Hondelink, e.a.

Wanneer:do 29-09-2022 17:00 - 18:15
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

Poep, kak, schijt.. Het blijft ingewikkeld om er zonder grinniken over te praten. Dat is nergens voor nodig, want uitwerpselen bezitten een schat aan informatie. Sinds de COVID-19-pandemie is er speciale aandacht voor uitwerpselen en het rioolwater in het algemeen. In dat water is het virus namelijk te detecteren. Maar ook een enkele drol kan veel vertellen over iemands gezondheid. Een arts of voedingsspecialist kan aan de hand van de stoelgang van alles vertellen over een gezond eetpatroon, of ziektes herkennen. Zelfs met de eeuwenoude inhoud van een beerput kunnen wetenschappers uit de voeten om te ontrafelen wat onze voorouders aten.

Welke informatie zit er verstopt in uitwerpselen? En wie mag die doorgespoelde drollen eigenlijk onderzoeken? Hoe ziet de toekomst eruit voor de ‘big brown data’? Om dit te onderzoeken nemen we poep onder de loep. Ruth Koops van ‘t Jagt gaat in gesprek met archeoloog Merit Hondelink, medisch ethicus Reinder Broekstra en hoogleraar Menselijke Genetica en Exposoom Sasha Zhernakova.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Meer info & tickets