Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Hulp na trauma en crisis wereldwijd | Marit Sijbrandij | Pieter Boeke-lezing

Wanneer:ma 21-11-2022 20:00 - 21:30
Waar:Academy Building, Broerstraat 5, Groningen

Grootschalige crises, zoals de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie, zorgen wereldwijd voor een toename in psychische klachten. Een voorbeeld van effectieve laagdrempelige hulp na trauma en crisis wereldwijd is de inzet van programma's in conflictgebieden en in Europa, waarbij vluchtelingen worden getraind in psychologische hulpverlening. De effecten van deze programma’s op het verminderen van psychische klachten zijn positief, en kunnen deel uitmaken van het plan van aanpak van de psychosociale ondersteuning van vluchtelingen in Nederland en in de regio. In haar Pieter Boeke Lezing licht Marit Sijbrandij haar onderzoek naar de preventie en behandeling van psychische stoornissen ten gevolge van trauma toe, zowel in de Nederlandse als in de internationale context. Zijn deze behandelingen effectief? Op welke terreinen ontbreekt nog belangrijke kennis? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Marit Sijbrandij is hoogleraar Klinische Psychologie bij de afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit. Zij doet wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de ontwikkeling en evaluatie van psychologische interventies voor psychische stoornissen als gevolg van het ervaren van traumatische en ongewenste gebeurtenissen. Marit Sijbrandij draagt met haar onderzoek bij aan het ontwikkelen van effectieve psychologische interventies voor veelvoorkomende en extreme traumagerelateerde stoornissen. Zij streeft daarbij naar het ontwikkelen van behandelingen die kunnen worden aangepast aan de doelgroep en setting, en die daarom wereldwijd kunnen worden ingezet.

De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

Meer info & tickets