Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale: Aletta Jacobslezing | Voormoeders - Roline Redmond, coreferent Charlotte Wekker

Wanneer:di 07-03-2023 20:00 - 21:30
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

De voormoeders van Roline Redmond waren feministen zonder dat ze wisten wat dat inhield. Waarom is hun verhaal zo belangrijk? In haar boek De Doorsons vertelt Redmond het verhaal van haar eigen tot slaven gemaakte familie via de lijn van de matriarchen – haar Afro-Surinaamse voormoeders. ‘De vrouwen in deze slavenfamilie waren de overlevers: plichtsgetrouw, vindingrijk en veerkrachtig. Vrouwen die de belichaming waren van het woord feminisme, zonder dat zij het konden uitspreken, laat staan schrijven’.

Redmond, die zelf actief geweest is in de zwarte en migrantenvrouwenbeweging, neemt ons tijdens deze Aletta Jacobs Lezing mee in het verhaal van haar voormoeders, deze feministen ‘avant la lettre’. Waarvoor streden zij, eertijds in Suriname en later in Nederland? Waarom stuitten de Surinaamse en Antilliaanse feministen in de jaren tachtig en negentig op grote weerstand in Nederland? 

Coreferent is Charlotte Wekker. Voor haar boek Het was maar een grapje nam ze interviews af onder studenten van kleur. Het trof haar hoe zij zich benadeeld en achtergesteld voelen ten opzichte van studenten die hun roots dichterbij hebben liggen. Ze gaat als coreferent in op wat de effecten van slavernijverleden zijn in het hedendaagse Nederlandse onderwijs en andere sectoren.