Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale op Noorderzon | Mens of monster? | Alette Smeulers

Wanneer:di 27-08-2024 15:00 - 16:15
Waar:Pollux, Noorderzon

Oorlogsmisdadigers, genocideplegers en terroristen doen de meest vreselijke dingen, maar zijn ze echt zo anders dan wij?

Bombardementen op ziekenhuizen, massaslachtingen onder onschuldige burgers en woonwijken die met een druk op de knop worden weggevaagd - dit zijn allemaal misdaden die het menselijk geweten schokken en ons verbijsteren. Wie doet zoiets? Wat zijn dat voor mensen? Wat drijft en motiveert hen? Alette Smeulers doet al ruim 30 jaar onderzoek naar daders van internationale misdaden, zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en terrorisme. Wat gaat er in de hoofden van oorlogsmisdadigers om en hoe kijken ze naar zichzelf? Worden ze zo geboren of zo gemaakt? En hoe kunnen we ze stoppen?

Alette Smeulers is hoogleraar Internationale Misdrijven aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is auteur van het boek Perpetrators of Mass Atrocities: Terribly and Terrifyingly Normal? (Routledge 2024). Samen met Nicola Quaedvlieg heeft ze ook een podcastserie gemaakt over daders van massale wreedheden, genaamd Terribly and Terrifyingly Normal?.

Dit programma is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.