Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale op Noorderzon | Het Twijfelachtige Spektakel | Niels Taatgen en theaterduo Sjors & Ruud

Wanneer:za 31-08-2024 21:00 - 22:15
Waar:Pollux, Noorderzon

Een reizende showman betovert het publiek met zijn wonderbaarlijke wetenschappelijke verzameling. Maar wanneer twijfel toeslaat, rijzen vragen over de betrouwbaarheid van wetenschap. Is twijfel te overwinnen of opent het slechts nieuwe paden van onzekerheid? Ontdek dit en meer in het Twijfelachtige Spektakel van theaterduo Sjors & Ruud

Hoogleraar kunstmatige intelligentie Niels Taatgen schuift aan om uit te leggen welke rol twijfel in zijn werk speelt. Hij ontwerpt slimme materialen op basis van de biologie van het brein: kleine deeltjes met het vermogen zelf te leren nadenken. Een chip op basis van deze technologie zou krachtig genoeg zijn om in één keer honderden, of zelfs duizenden generaties computers te overtreffen. Hoe zou dit onze wereld veranderen? Kom langs, en twijfel mee!  

Niels Taatgen is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn specialiteit is cognitieve modellering: computersimulaties gebruiken om menselijke cognitie beter te kunnen begrijpen. De onderwerpen waar hij zich op richt zijn leren, multitasken, tijdsperceptie en visuele waarneming.

Sjors & Ruud Theatermakers 

Met Sjors & Ruud theatermakers worden publiek en deelnemers een kritischer individu, die bewuster omgaan met eigen inzichten, kwaliteiten, ideeën en filosofieën. 

De inhoud van het Twijfelachtige Spektakel, met voorbeelden uit de wetenschap, is ontwikkeld in samenwerking met verschillende wetenschapsmusea, zoals Naturalis Biodiversity Center, Science Center Delft, Batavialand, Science LinX, Universiteitsmuseum Groningen en De Museumfabriek. De première heeft plaatsgevonden op Lowlands 2022, op het veld van Lowlands Science.

Dit programma is onderdeel van het &Society programma van Performing Arts Festival Noorderzon.