Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Money Talks | Belasting, eerlijker kunnen we het niet maken | Sigrid Hemels, Mirjam Wijnja en Karst Dekkema

Wanneer:di 09-04-2024 20:00 - 21:30
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen

Vóór 1 maart valt er bij miljoenen Nederlanders een blauwe envelop op de deurmat: het is weer tijd voor de belastingaangifte. Maar waarom betalen we eigenlijk belasting? Is de belastingdruk wel eerlijk verdeeld? Zo vinden sommige mensen dat arbeid te zwaar belast wordt, terwijl je amper vermogensbelasting hoeft te betalen. Bovendien zijn er grote buitenlandse bedrijven zoals Netflix of Starbucks die proberen zo min mogelijk belasting te betalen in Nederland. Waarom komen zij daar wel mee weg en de burger niet? Het Nederlandse belastingstelsel met toeslagen en verschillende boxen is in de ogen van veel mensen te complex geworden. Hoe kan het anders? En waar kun je terecht als je er zelf niet meer uitkomt? Onlangs bleek dat de gemeente Groningen de komende jaren een begrotingsoverschot heeft, maar toch gingen de gemeentelijke belastingen dit jaar omhoog. Waarom is dat nodig?

In Money Talks gaat Birte Schohaus in gesprek met hoogleraar belastingrecht Sigrid Hemels over het Nederlandse belastingstelsel. Met wethouder financiën Mirjam Wijnja spreekt ze over aan welke knoppen gemeenten kunnen draaien om de lasten te verdelen. Karst Dekkema van WIJS Groningen licht toe hoe zij studenten inzetten om mensen te helpen bij de belastingaangifte en tegen welke problemen mensen aanlopen als zij te maken krijgen met de belastingdienst.

In Money Talks praten we met wetenschappers, onderzoekers en experts over economische thema’s. Money Talks wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Forum Groningen.