Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Meer grip op migratie | Migratie is van alle tijden | Marlou Schrover

Wanneer:wo 27-03-2024 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5

Wie kent niet de beelden van de grote passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn, die vanuit de haven van Rotterdam uitvoeren naar de Verenigde Staten? Miljoenen mensen zijn vanaf het einde van de negentiende eeuw op deze manier vanuit Europa vertrokken. Migranten, die in Amerika een nieuw bestaan hoopten op te bouwen. Minder bekend is misschien de geschiedenis van de grote stroom Belgen die na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het neutrale Nederland binnentrok, of de komst van de Molukkers in de jaren vijftig, de gastarbeiders in de jaren zestig, Surinamers in de jaren zeventig en de Joegoslaven in de jaren negentig. Migratie is van alle tijden, maar  in het migratiedebat  ontbreekt vaak het historisch perspectief. Historica Marlou Schrover legt uit hoe kennis van migratiegeschiedenis kan helpen bij het begrijpen van actuele migratiepatronen.

Marlou Schrover is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met speciale belangstelling voor migratie en diversiteit. Daarnaast is zij LDE-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. LDE is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, TU Delft en de Erasmus Universiteit. Zij heeft veelvuldig gepubliceerd over migratie, etniciteit, gender, seksualiteit en klasse, en de snijpunten daartussen.

Dit programma is deel van de serie Meer grip op migratie . Dit voorjaar organiseert Studium Generale meerdere lezingen rondom migratie, hou de website in de gaten voor updates over de rest van het programma.