Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Let's Ask | Dokter, krijg ik vierkante ogen van mijn smartphone? | Ritsert Jansen

Wanneer:wo 24-01-2024 20:00 - 21:30
Waar:House of Connections, Grote Markt 21 Groningen

‘Thuis of in de kluis’ is inmiddels een populaire slogan. Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Het besluit maakt de tongen los. De één verwacht dat de leerprestaties enorm zullen stijgen. De ander betwijfelt of leerlingen de vrije toegang tot informatie wel mag worden ontzegd. Maar de vraag die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien: bestrijden we met deze maatregel ook de bijziendheid die wereldwijd toeneemt en die grote gezichtsproblemen oplevert bij (jong)volwassenen? Zijn schermen echt zo slecht voor je ogen en zijn ze de enige factor die de achteruitgang van ons zicht veroorzaakt? Neemt bijziendheid epidemische proporties aan? En zijn er maatregelen die kunnen helpen?

Ritsert Jansen is lid van het kernteam patiëntengroep Hoge Myopie van de Oogvereniging, de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Hij is tevens lid van de domeinraad revalidatie & advies bij Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Jansen is emeritus hoogleraar Bioinformatica en werkte tot 2022 als Dean Talent Development bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vanwege zijn bijziendheid moest hij vervroegd stoppen met werken.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.