Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Let's Ask | Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet | Stefan van der Poel interviewt René en Jesper Westra

Wanneer:di 23-04-2024 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw

In het herdenkingsraam in de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen zijn slechts twee vrouwen afgebeeld: Aletta Jacobs en Anda Kerkhoven. Iedereen weet dat Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke student in Groningen was, maar wie was Anda Kerkhoven en waarom is zij hier afgebeeld?

René en Jesper Westra schreven samen het boek Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet (2024) over deze Groningse studente. Ze beschrijven waarom zij in 1938 vanuit Nederlands-Indië naar Groningen kwam om hier geneeskunde te studeren. Dat zij als vegetariër en pacifist een opvallende verschijning was in de Groningse studentenwereld, en hoe zij tijdens de oorlog betrokken raakte bij het verzet. Vanwege dit verzetswerk werd zij aan het einde van de oorlog gearresteerd en gefusilleerd. Historicus Stefan van der Poel interviewt de auteurs, vader en zoon, over hun bevindingen. Wie was Anda Kerkhoven? Welke rol speelde zij bij het Gronings verzet? Kunnen we haar vanwege die rol een held noemen? En was zij de enige vrouwelijke student in het verzet?