Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Kenniscafé Groningen | Straf! - Debby Homans-De Boer, Harry Beintema e.a.

Wanneer:do 23-03-2023 20:00 - 21:15
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

Radbraken, vierendelen, onthoofden zijn in onze ogen wrede en onmenselijke straffen. Daarentegen vinden we dat een misdaad niet ongestraft kan blijven: als vergelding, als waarschuwing, ter opvoeding of ter bescherming van de samenleving. De manier waarop we straffen hangt sterk af van plaats en tijd en van de omvang van het vergrijp.

Snoepje gepikt bij de drogist? Misschien weerhoudt een strenge blik van moeder je ervan het nog eens te doen. Maar wat als het geen snoepje is, maar een televisie? Dan volstaat een preek niet, of wel? Wanneer verdient iemand straf? En met welk doel straffen we? In sommige gevallen vormt een misdadiger zo’n groot gevaar dat degene voor lange tijd achter gesloten deuren verdwijnt. Dat is een tijdelijke oplossing, want uiteindelijk zal het merendeel terugkeren in de maatschappij. Hoe gebeurt dat veilig?

In dit kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek met onder andere Persofficier van Justitie Arrondissement Noord-Nederland Debby Homans-De Boer en de Voorzitter raad van bestuur FPC Dr. S. van Mesdag Harry Beintema over het Nederlandse strafrechtsysteem.

Het Kenniscafé Groningen wordt geoganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX, Forum Groningen.