Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Kenniscafé Groningen | Slaap lekker! - Marijke Gordijn, Maaike van Veen en Catrien Santing

Wanneer:ma 24-04-2023 20:00 - 21:30
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

De één slaapt met gemak een gat in de dag. De ander ligt al voor dag en dauw klaarwakker en kan onmogelijk de slaap nog vatten. Slapen: we doen het allemaal, maar hoe(lang) en op welke tijden we slapen, verschilt van mens tot mens. Heel vroeger sliepen mensen rechtop, was het volstrekt fout om overdag dutjes te doen, en zette je een slaapmuts op voor het slapengaan. Tegenwoordig, in onze 24/7 economie met kunstlicht, schermen en afleiding overal, slapen we misschien wel minder dan vroeger. (Te) laat naar bed gaan, blijft niet zonder gevolgen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie stelselmatig te weinig slaapt, heeft een grotere kans op lusteloosheid, neerslachtigheid, of een kort lontje. Wat is het beste moment om naar bed te gaan? Kunnen we overdag ook al iets doen zodat we ‘s nachts goed kunnen slapen? Waarom gebruiken zo veel jonge mensen melatonine? En wat als je lijdt aan insomnia: chronische slapeloosheid? 

In dit Kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek met chronobioloog Marijke Gordijn, historica Catrien Santing en psychiater Maaike van Veen over lekker slapen. 

Kenniscafé Groningen wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Forum Groningen en Science LinX. Deze editie is in samenwerking met Aletta Jacobs School of Public Health.