Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Kenniscafé | Lentekriebels en andere hormonen | Sarah Burke, Jean-Christophe Billeter e.a.

Wanneer:do 21-03-2024 20:00 - 21:30
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1

De eerste bloemen steken de kop op en de vogels laten weer volop van zich horen: het is voorjaar! De toename van zonlicht zorgt voor een verschuiving in de hormoonhuishouding die allerlei biologische processen aanwakkert. Deze verandering vindt niet alleen plaats in de natuur, maar ook in onszelf. De ‘lentekriebels’ zorgen er mogelijk voor dat je je gemotiveerder voelt, en energieker. Maar, als hormonen dát kunnen, welke invloed hebben ze dan nog meer op ons gedrag?

In dit kenniscafé zoomen we in op de moleculen die deze veranderingen in ons lichaam en gedrag veroorzaken: hormonen. Moderator Jetse Goris spreekt onder andere met neurowetenschapper Sarah Burke over hoe geslachtshormonen, zoals progesteron, oestrogeen en testosteron, het brein beïnvloeden. Met neurogeneticus Jean-Christophe Billeter duikt hij dieper in de wereld van feromonen: hoe beïnvloeden deze ‘communicatiemoleculen’ ons gedrag?

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.