Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Kenniscafé | De toekomst van het platteland | De Futuristen en Zef Hemel

Wanneer:do 16-05-2024 20:00 - 22:00
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen

Hoe ziet het Groningse platteland er over vijftig jaar uit? Zijn er nieuwe dorpen ontstaan? Staan er windmolens en datacentra zo ver je kunt kijken? Is Groningen een ‘superstad’ geworden? Het landschap om ons heen verandert razendsnel. Het wordt tijd om na te denken over hoe we willen dat het landschap eruit gaat zien, voordat het te laat is. Of is het eigenlijk al te laat? En op welke manier zijn alle belangen: de geschiedenis, de lokale cultuur en de behoeften daarin vertegenwoordigd? Hoe maken we een verbindend nieuw landschap?

In deze speciale editie van het kenniscafé onderzoeken De Futuristen samen met planoloog Zef Hemel de toekomst van het platteland. De Futuristen is een theatrale talkshow, waarin theatermakers en wetenschappers de toekomst onderzoeken. Een unieke combinatie van interview en theater, waarin muzikanten en schrijvers de visie van een spraakmakende gast in één dag vertalen naar een voorstelling. Verser kan niet!

Over Zef Hemel 
Als houder van de Bonnema-leerstoel aan de TU Delft en de Universiteit van Groningen buigt planoloog Zef Hemel zich over de potentie van regionale steden en omliggende landschappen. Zijn onderzoeksgebied is de rol van het platteland en dan met name in het Noorden van Nederland met een focus op Friesland en Groningen.

Dit is een speciale editie van het Kenniscafé ter ere van het 410-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Bekijk hier het volledige lustrum-programma. De Futuristen is voortgekomen uit een samenwerking tussen Studium Generale Utrecht en het NUT. Voor deze ‘On Tour’ editie werkt het NUT samen met Studium Generale Groningen.