Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale lezing x Noorderzon | Het Geheim van de Traan | Ad Vingerhoets en Maurice Mikkers

Wanneer:do 18-08-2022 19:00 - 20:15
Waar:Pollux, Noorderzon, Noorderplantsoen, Groningen

Wat zijn krokodillentranen? Is de mens het enige dier dat met tranen huilt? Waarom huil je om andere dingen als je ouder wordt en lucht het eigenlijk wel op? ‘Huilprofessor’ Ad Vingerhoets onthult allerlei vooroordelen en misverstanden over huilen. Met verrassende feitjes, onderzoeksbevindingen, pakkende anekdotes en boeiende filmfragmenten behandelt hij uiteenlopende facetten van huilen: van de evolutionaire achtergrond en verschillen in culturen tot de sociale en psychologische kanten. Over ‘negatieve’ en ‘positieve’ tranen, waarom huilen geen zwakte is en waar we zelf het allerliefste grienen (en met wie). Alles wat je altijd al had willen weten over huilen!

Ook vertelt fotograaf Maurice Mikkers over zijn project Imaginarium of Tears, waarin hij via kristallisatie en microscopische opnames de schoonheid van de traan toont, en duidelijk wordt dat reflex-tranen heel andere beelden opleveren dan tranen van verdriet. Om te janken zo mooi!

Ad Vingerhoets is emeritus hoogleraar Emoties en Welbevinden aan Tilburg University. Hij was verbonden aan het Departement Medische & Klinische Psychologie. Zijn expertise ligt op het gebied van stress en emoties, en kwaliteit van leven. Hij onderzoekt vrijetijdsziekte, heimwee en nostalgie, en vooral zijn specialisme ‘huilen’ trekt veel (inter)nationale mediabelangstelling, waardoor hij bekend staat als ’s werelds enige ‘huilprofessor’. Vingerhoets schreef onder meer de boeken De emotionele mens. Waarom onze emoties bepalen wie we zijn (2021) en het populairwetenschappelijk Tranen. Waarom mensen huilen (2011). Zijn werk verscheen in verschillende wetenschappelijke tijdschriften, zoals Human Nature, en hij treedt regelmatig op op (wetenschaps)festivals in binnen- en buitenland.

In samenwerking met Noorderzon.

Meer info en tickets