Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Gastschrijver | Verhalen om in te geloven | Raoul de Jonge

Wanneer:ma 11-12-2023 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5

Verhalen hebben macht, dat is waarom we sommige verhalen wel mogen horen en andere verhalen niet. De geschiedenis wordt geschreven door de winnaars, en, zo begreep Raoul de Jong tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van Suriname, de toekomst wordt bepaald door mensen in wier verhalen wij geloven. Dat geldt niet alleen voor Suriname, dat geldt voor de wereld in het algemeen. In zijn autobiografie De wereld van gisteren vertelde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig over de verhalen die de Eerste en Tweede Wereldoorlog mogelijk maakten en over wat hij daar, samen met een geheim genootschap van Europese intellectuelen, tegen probeerde te doen. Zijn verhaal leert ons, hoe we verhalen kunnen gebruiken om een wereld te creëren waarin we willen leven.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. In 2023 schreef hij het Boekenweekessay 'Boto Banja'. De Jong is in 2023 de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Gastschrijverschap
Deze lezing maakt deel uit van het gastschrijverschap van 2023. Sinds 1986 is aan de RUG elk najaar een gastschrijver verbonden, die openbare lezingen en een reeks werkcolleges verzorgt. Kijk voor de rest van de openbare lezingen op de website van Studium Generale.