Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Gastschrijver | In gesprek met Raoul de Jong | Raoul de Jong en Janine R. Mooij

Wanneer:ma 13-11-2023 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5

Op deze avond maken we kennis met de Gastschrijver. Raoul de Jong wordt geïnterviewd door neerlandica Janine R. Mooij over zijn werk, zijn achtergrond, het belang van onderzoek en zijn liefde voor literatuur, dans en theater.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn debuutroman ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden als Beste Rotterdamse Boek. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, non-fictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. Terwijl De Jong werkt aan Jaguarman, takelt zijn Groningse opa langzaam af. Gesprekken met opa (2022) is gebaseerd op de stukken die hij schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar. De Jong is ook mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023). 

Gastschrijverschap
Deze lezing maakt deel uit van het gastschrijverschap van 2023. Sinds 1986 is aan de RUG elk najaar een gastschrijver verbonden, die openbare lezingen en een reeks werkcolleges verzorgt. Kijk voor de rest van de openbare lezingen op de website van Studium Generale.