Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale gesprek | Expeditie Spitsbergen | Gemma Venhuizen in gesprek met SEES-expeditieleden Martine van den Heuvel e.a.

Wanneer:do 06-10-2022 20:00 - 21:30
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

Nergens verandert het klimaat zo snel als op Spitsbergen. De gemiddelde temperatuur op de wereld stijgt als gevolg van klimaatverandering, maar in het Noordpoolgebied verloopt dit proces drie tot vier keer sneller dan elders ter wereld. In 2015 zette de wetenschappelijke expeditie SEES voor het eerst koers naar Spitsbergen om de effecten van klimaatverandering in arctisch gebied in kaart te brengen. Om die veranderingen te blijven monitoren vertrok de expeditie afgelopen zomer (13 t/m 22 juli) voor de tweede keer naar de poolarchipel. Aan boord van het schip de Ortelius stapten zo’n 110 mensen, waaronder beleidsmakers, politici, journalisten, toeristen en 50 wetenschappers. Zij deden op uiteenlopende thema’s onderzoek: van biodiversiteit, ijsonderzoek en archeologie tot natuurbeleving en vervuiling. Met een klein panel van expeditieleden gaan we napraten over wat de tocht voor hen betekende. Met welk doel gingen zij naar Spitsbergen? Wat troffen ze aan? Wat leerden ze tijdens hun verblijf in het poolgebied, of van hun medereizigers?

Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen gaat in gesprek met SEES-expeditieleden student geologie Cecile Hilgen, socioloog Nathalie Steins, bioloog Martine van den Heuvel en DvhN-journalist Frank von Hebel.

Meer informatie & tickets