Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale Kenniscafé | De Nieuwe Donor | Ontwikkelingen in de transplantatiegeneeskunde | met Cyril Moers, Marion Siebelink e.a.

Wanneer:do 13-01-2022 17:00 - 18:00
Waar:Online

In 2020 werden er maar liefst 1161 orgaantransplantaties uitgevoerd, maar minstens zoveel mensen stonden op de wachtlijst voor zo’n operatie: 1280. Om het gebrek aan geschikte donoren terug te dringen is vorig jaar de Nieuwe Donorwet in werking gegaan. Door deze wetswijziging is iedere Nederlander donor, tenzij je je keuze aanpast in het Donorregister. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar andere methoden om de patiënten te helpen, methoden waarbij we niet afhankelijk zijn van menselijke donoren. Zo werd er onlangs een varkensnier succesvol getransplanteerd in een hersendode vrouw, en ontving een 54-jarige man een kunsthart in het ziekenhuis van Utrecht. Zijn dieren in de toekomst bruikbaar als donoren? Of kunnen we binnenkort organen 3D-printen? Welke effecten hebben deze ontwikkelingen op de toekomst van de transplantatiegeneeskunde? Alex van den Berg bespreekt het in het kenniscafé met onder andere transplantatiechirurg Cyril Moers en medisch-ethicus Marion Siebelink.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Vanwege de coronamaatregelen vindt dit Kenniscafé online plaats. Je kunt het gratis volgen via de livestream op de Studium Generale website.