Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | De bacterie en het brein | Iris Sommer en Hermie Harmsen

Wanneer:ma 05-02-2024 20:00 - 21:30
Waar:Aletta Jacobshal, Blauwborgje 4

Wat hebben darmbacteriën met je hersenen te maken? Die horen daar toch helemaal niet te komen? Darmbacteriën zijn niet alleen cruciaal voor onze weerstand, maar blijken ook invloed te hebben op de hersengezondheid. Een onevenwichtige darmflora verstoort het afweersysteem, maar ook de optimale hersenwerking, wat impact heeft op aandoeningen als depressie, bipolaire stoornis, Alzheimer en Parkinson. Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en microbioloog Hermie Harmsen leggen uit hoe een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan gezonde darmen en een optimaal functionerend brein. Hoe kunnen we effectief onze darmgezondheid bevorderen, en welke voedingskeuzes zijn hierbij essentieel? En kun je met gezonde voeding je stressweerbaarheid verhogen en je hersenen fit houden?

Iris Sommer, psychiater en hersenwetenschapper, werkt aan het UMCG. Haar voornaamste doel is het verbeteren van de behandeling voor mensen met complexe hersenaandoeningen. Op dit moment richt haar onderzoek zich op drie belangrijke thema's: de hersen-darm as, waaronder voedingspsychiatrie, optimale zorg voor vrouwen met psychiatrische aandoeningen, en het gebruik van AI om belangrijke klinische gebeurtenissen te voorspellen. Sommer heeft verschillende populair-wetenschappelijke boeken geschreven, onder andere Haperende hersenen en Het vrouwenbrein (2020). In 2022 bracht ze het kookboek Voed je brein uit, een uitgave van de Hersenstichting en recent haar boek De bacterie en het brein uit.

Hermie Harmsen is medisch microbioloog en universitair hoofddocent aan het UMCG. Zijn onderzoek richt zich op microbiële fysiologie, het menselijk microbioom en pre- en probiotica.