Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Collector's Items | Geheimen uit de permafrost | Maarten Loonen en Wouter Rooke

Wanneer:di 13-02-2024 20:00 - 21:30
Waar:Aula, Academiegebouw

De permafrost op de Noordpool herbergt grote schatten. Door het opwarmende klimaat ontdooit deze bevroren grond steeds sneller en dat heeft grote gevolgen. Honderden jaren lagen op Spitsbergen grafvelden van Nederlandse walvisvaarders uit de 17de eeuw goed bewaard in het ijs. Deze graven bevatten kleren en botten, ontdekten onderzoekers tijdens expedities van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen van 1979 tot 1981. De botten gaven inzicht in de doodsoorzaak en de kleren gaven een beeld van onbeschreven textiel voor de gewone man uit die tijd. De wollen mutsen die werden gevonden kregen een iconische status.

De verder smeltende permafrost bedreigt dit erfgoed. Wat zijn de gevolgen voor de archeologische schatten die nog niet zijn opgegraven? Welke technieken worden gebruikt om inzicht te krijgen in de manier waarop de permafrost smelt? En wat geeft de ontdooiende grond nog meer prijs? 

In deze editie van Collector’s Items gaan we aan de hand van een van deze iconische ijsmutsen daarover in gesprek met poolonderzoeker en ecoloog Maarten Loonen en geofysisch bodemonderzoeker Wouter Rooke.  

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Universiteitsmuseum Groningen.

Foto: Ciska Ackermann, Universiteitsmuseum Groningen.