Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

EU Nacht van de Onderzoekers

Wanneer:vr 30-09-2022
Waar:Forum Groningen
Poster EU Nacht van de onderzoekers

Het eerste weekend van oktober stond Groningen in het teken van het Weekend van de Wetenschap. Op vrijdag 30 september startte het weekend met de Europese Nacht van de Onderzoekers in Forum Groningen voor alle onderzoekers, studenten en geïnteresseerden, dit jaar was het thema Vrouw & Wetenschap. De EU Nacht ging dit jaar naadloos over in Zpannend Zernike, een gratis wetenschapsfestijn voor kinderen in de bassischoolleeftijd en hun begeleiders op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. Lees hier alles over het programma en locaties die meedoen!

Europese Nacht van de Onderzoekers

Op vrijdag 30 september werd in heel Europa de Europese Nacht van de onderzoekers georganiseerd, om wetenschap te vieren en te bevragen. In Groningen deden we dat in Forum Groningen tussen 19.00 en 23.00 uur met een talkshow, muziek, quizzen, interactieve opstellingen en een gezellige borrel.

In Groningen stond de Nacht in het teken van het thema Vrouw & Wetenschap. Het was namelijk in onze Stad dat vrouwen geschiedenis schreven in de wetenschap, met Aletta Jacobs als eerste vrouwelijke student en Jantina Tammes als eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ook promoveren er al jaren meer vrouwen dan mannen aan de RUG en is er kortgeleden de eerste vrouwelijke rector aangesteld. Toch zijn we er nog niet.

Vrouwenrechten staan onder druk, vrouwen stromen nog steeds te weinig door naar de top en vrouwen zijn veel minder vaak dan mannen onderwerp van onderzoek, bijvoorbeeld bij onderzoek naar de werking van medicijnen. Dat terwijl het vrouwelijk perspectief meer dan ooit nodig is. Alleen met een inclusieve en interdisciplinaire kijk kunnen we maatschappelijke uitdagingen als klimaat, digitalisering, gezondheid en een eerlijke samenleving effectief aanpakken.

Hoe zorgen we voor die inclusieve kijk op maatschappelijke uitdagingen? Deze vraag hebben we tijdens de Nacht onder leiding van presentatrice Anna Gimbrère proberen te beantwoorden aan de hand van gesprekken, debat, quizzen, interactieve opstellingen en veel meer. Het volledige programma is hier te downloaden.

NB Tijdens de avond werd Nederlands en Engels door elkaar heen gebruikt.

De Europese Nacht van de Onderzoekers en Zpannend Zernike was mede gefinancierd door de Europese Commissie, onder het Horizon 2020 Onderzoek en Innovatie programma, grant agreement No 101060416.

Hieronder vind je een aantal foto's van dit succesvolle weekend, de Europese Nacht van de Onderzoekers en Zpannend Zernike, gemaakt door Lucas Kemper.

Foto 1 Lucas Kemper
Foto 2 Lucas Kemper
Foto 6 Lucas Kemper
Foto 5 Lucas Kemper
Foto 7 Lucas Kemper
Foto 9 Lucas Kemper
Foto 12 Lucas Kemper
Foto 11 Lucas Kemper
Photo 2 Lucas Kemper
Photo 5 Lucas Kemper
Photo 1 Lucas Kemper
Photo 3 Lucas Kemper
Photo 4 Lucas Kemper
Photo 7 Lucas Kemper
Photo 6 Lucas Kemper
View this page in: English