Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

Oldenburg: 40 jaar samenwerking

De Rijksuniversiteit Groningen en de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg (UOL) vieren veertig jaar samenwerking.

De RUG en de UOL hernieuwen op 29 oktober 2020, tijdens de opening van het Oldenburgse academische jaar (de Festakt), hun samenwerking die veertig jaar geleden begon. Ter ere van het jubileum is er een gezamenlijke conferentie in Schloss Oldenburg (om 16.00 uur) en zijn er academische symposia, lezingen en workshops. Vanwege de coronamaatregelen vinden de meeste evenementen online plaats via livestreams.

De samenwerking tussen beide universiteiten begon in 1980. Tegenwoordig werken zij zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek samen. De medische faculteit in Oldenburg, de European Medical School Oldenburg-Groningen, biedt een grensoverschrijdende geneeskundestudie aan en is daarmee uniek in Europa. Daarnaast werken Groningse en Oldenburgse wetenschappers ook samen aan onderzoek en creëren ze synergieën op terreinen die belangrijk zijn voor de toekomst. Bovendien werken de twee universiteiten ook samen in de zorgverlening, zodat ook patiënten in de regio van de Duits-Nederlandse samenwerking kunnen profiteren.

Bericht van Prof. Dr. Dr. Hans Michael Piper, president van de Universität Oldenburg

Beste vrienden en collega’s,
Geachte dames en heren,

In april 1980 ondertekenden de collegevoorzitters van de universiteiten van Oldenburg en Groningen hun eerste overeenkomst voor wetenschappelijke samenwerking. Vanaf dat moment, zo stelden ze, zouden de twee universiteiten samenwerken op het gebied van onderzoek, studie en onderwijs. In de daaropvolgende jaren werden die voornemens in de praktijk gebracht. In de loop der tijd werd de band tussen de twee universiteiten steeds sterker. Partners werden vrienden. En zo werd in 2012 een groot project gelanceerd: de European Medical School Oldenburg-Groningen. Hiermee was de eerste en enige gezamenlijke geneeskundeopleiding in Europa een feit.

Vandaag de dag is de samenwerking tussen Oldenburg en Groningen allang niet meer alleen wetenschappelijk van aard. Onze regio's zijn op allerlei manieren met elkaar verbonden en de successen uit het verleden vormen de basis voor de successen van de toekomst.

Het is ons een genoegen de lange en vruchtbare samenwerking tussen onze universiteiten op 29 oktober te mogen vieren en voor nog eens tien jaar te verlengen.

Met vriendelijke groet,

Prof. dr. dr. Hans Michael Piper
Voorzitter College van Bestuur, Carl von Ossietzky Universität Oldenburg

Bericht van Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen

Al vier decennia lang werken de UOL en de RUG nauw en succesvol samen op het gebied van onderzoek, onderwijs en kennisoverdracht. Beide universiteiten staan in het noorden van hun land, letterlijk dicht bij elkaar. Tijdens onze veertig jaren van samenwerking hebben we volgens mij heel veel van elkaar geleerd. De uitwisseling van studenten, docenten en onderzoekers heeft bijgedragen aan intercultureel begrip tussen Nederland en Duitsland, en met name tussen Groningen en Oldenburg. Ik hoor geregeld van onze studenten die in Oldenburg hebben gestudeerd dat ze enorm veel hebben geleerd van deze heel andere culturele omgeving, en dat op maar drie kwartier rijden. In 2019 heb ik het plan opgevat om een University of the North op te richten, en de UOL is daar wat mij betreft een belangrijke partner in. Voor mij is de UOL dan ook niet een van de velen, maar een oude vriend en een goede buur. Zoals we hier in Nederland zeggen: een goede buur is beter dan een verre vriend!

Prof. dr. Jouke de Vries,
Voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen

Wetenschappelijk programma

Op 29 oktober wordt de samenwerking tussen de universiteiten van Oldenburg en Groningen officieel hernieuwd. Onderdeel van de feestelijkheden is een wetenschappelijk kaderprogramma, waarin de samenwerkingspartners van gedachten wisselen over een keur aan projecten, onderwerpen en strategische actiegebieden.

De meeste activiteiten vinden op deze dag online plaats. Sommige online evenementen zijn openbaar toegankelijk, zodat iedereen zich even deel kan voelen van onze grensoverschrijdende samenwerking. De openbare evenementen zijn gemarkeerd met een *.

*Symposium: ‘Corona and the Law - Dutch-German Experiences’ (Corona en de wet - Nederlands-Duitse ervaringen)

Prof. dr. Christine Godt (UOL) en prof. dr. Aurelia Colombi Ciacchi (RUG) organiseren een online symposium met diverse sprekers over de juridische problemen die bij de coronacrisis komen kijken.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 10:15-12:45 uur
Locatie: https://meeting.uol.de/b/ale-y0i-yi4-45g (videoconferentie)

Dit evenement is openbaar.

*Symposium: ‘New Opportunities for Cross-Border Health Research between Oldenburg and Groningen’ (Nieuwe mogelijkheden voor grensoverschrijdend gezondheidsonderzoek tussen Oldenburg en Groningen)

Prof. dr. Lena Ansmann (UOL), prof. dr. Axel Hamprecht (UOL), prof. dr. Jochen Mierau (RUG), prof. dr. Alexander Friedrich (RUG) en dr. Adriana Pérez Fortis (RUG, UOL) bespreken de vele onderzoeksmogelijkheden die het nieuwe Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention gaat bieden.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 14:00-15:30 uur
Locatie: https://meeting.uol.de/b/adr-y2k-c2k-3c4

Dit evenement is openbaar.

Onderzoeksbijeenkomst: ‘Strategic Collaborations and Future Perspectives in Popular Music Studies’ (strategische samenwerkingen en toekomstperspectieven in populaire- muziekwetenschap)

Prof. dr. Mario Dunkel (UOL) en dr. Melanie Schiller (RUG) praten met collega’s over de mogelijkheden tot samenwerking in onderzoek naar populaire muziek.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 14:30-15:30 uur
Locatie: videoconferentie

Dit is een besloten evenement.

Rondetafeldiscussie: ‘A Transfer Strategy for the Northwest’ (een overdrachtsstrategie voor het noordwesten)

Dr. Michaela Muylkens (UOL) en Peter van Kampen (RUG) praten met andere stakeholders vanuit de beide universiteiten over de mogelijkheden voor een gezamenlijke regionale overdrachtsstrategie.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: volgt
Locatie: videoconferentie

Dit is een besloten evenement.

*Workshop: ‘Hot Topics in Hearing and Neuroscience’ (actuele kwesties op het gebied van het gehoor en de neurowetenschap)

Prof. dr. Christine Köppl (UOL) en prof. dr. Pim van Dijk (RUG) bespreken samen met een aantal andere deelnemers actuele kwesties in het gehooronderzoek en de neurowetenschap. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 9:00-14:30 uur
Locatie: https://meeting.uol.de/b/ale-y0i-yi4-45g (videoconferentie)

Dit evenement is openbaar.

*Workshop: "Fuel Cells & Hydrogen Research and Education Driving the Energy Transition in the North"

Prof. Dr. Robert Steinberger, Dr. Hans-Gerhard Holtorf (UOL) und Prof. Dr. P. V. Aravind (RUG) tauschen sich mit anderen Teilnehmenden über Lehr- und Forschungsaktivitäten zum Thema Wasserstoff aus und sondieren Möglichkeiten zur Kooperation.

Datum: 29. Oktober 2020
Uhrzeit: 14:30-16:00
Ort: https://meeting.uol.de/b/han-duu-qsq-w8r (Videokonferenz)

Die Veranstaltung ist für die Öffentlichkeit freigegeben.


*Workshop: ‘Safety-Critical Human Cyber Physical Systems’ (veiligheidskritische mens- cyber-fysieke systemen)

Prof. dr. Martin Fränzle, prof. dr. Jochem Rieger (UOL) en prof. dr. Dick de Waard (RUG) nodigen u uit voor een workshop over zogeheten ‘Human Cyber Physical systems’, waarin ze ingaan op vragen over onderzoek en de toekomst van digitale transformatie.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 9:00-15:00 uur
Locatie: volgt (videoconferentie)

Dit evenement is openbaar.

Workshop: ‘Research Language and Study Success - Taalvaardigheid en studiesucces’

In deze workshop gaan dr. Maike Engelhardt (UOL) en Anje Dijk (RUG) samen met collega’s kijken naar de invloed van taalvaardigheid op studiesucces.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: volgt
Locatie: videoconferentie

Dit is een besloten evenement.

Workshop: ‘Internationalizing Teacher Education – Experiences & Perspectives’ (internationalisering in lerarenopleidingen – ervaringen en perspectieven)

Tina Grummel, Jenka Schmidt (UOL) en dr. Dik W. Maandag (RUG) gaan met collega’s in gesprek over de verschillen en overeenkomsten tussen de lerarenopleidingen van Oldenburg en Groningen en de ontwikkelingsmogelijkheden voor deze opleidingen.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: volgt
Locatie: videoconferentie

Dit is een besloten evenement.

Workshop: ‘Grensgangers 2.0: Discussie over de intensivering van de samenwerking tussen Nederlands, Duits en hun regionale varianten’

Prof. Dr. Ralf Grüttemeier, Prof. Dr. Esther Ruigendijk (UOL) und Prof. Dr. Petra Hendriks, Prof. Dr. Mathijs Sanders (RUG) diskutieren mit Fachkolleg:innen über Möglichkeiten, die Kooperation zwischen den Universitäten in den Bereichen Niederländisch, Deutsch und ihren regionalen Varianten auszuweiten.

Datum: 29. Oktober 2020
Uhrzeit: 13:45-15:45 Uhr
Ort: Videokonferenz

Die Veranstaltung ist nicht für die Öffentlichkeit freigegeben.

Workshop: ‘Border Crossings in Eastern Frisia - Everyday Life and Culture in the Early Modern Period’

Prof. Dr. Andrea Strübind (UOL) and Prof. Dr. Raingard Esser, Prof. Dr. Bart Ramakers (RUG) hold a number of meetings in the context of a joint research project.

Date: October 1 and 2, 2020
Time: No declaration
Location: Groningen, Emden

The event is not open to the public.

Lecture Series: ‘Border Contacts: 30 Years of German-Dutch Cooperation’

Dr. Christiane Brokmann-Nooren (UOL, C3L) and Drs. Anja van Berkum (RUG, Senioren Academie) are inviting for the last time to the lecture series "Grenzkontakte" for senior students / guest auditors. The two have been organizing the series annually since 1989.

Date: November 3 and 11, 2020
Time: No declaration
Location: Groningen, Leer

Unfortunately, the events had to be canceled due to the pandemic.

Ceremonie

Het wetenschappelijke programma wordt gevolgd door een ceremonie op Schloss Oldenburg ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de samenwerking tussen de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg en de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze ceremonie zullen de collegevoorzitters prof. dr. dr. Hans Michael Piper en prof. dr. Jouke de Vries de samenwerkingsovereenkomst voor nog eens tien jaar verlengen en houdt Rector Magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen een toespraak. De ceremonie is op 29 oktober live online te volgen. De link naar de livestream is op die dag hier te vinden.

Programma

Welkomstwoord door Björn Thümler, Minister voor Wetenschap en Cultuur in de Duitse deelstaatregering van Nedersaksen

Openingsrede door de collegevoorzitter van de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg, Prof. dr. dr. Hans Michael Piper

Welkomstwoord en rede door de collegevoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘University of the North’ Prof. dr. Jouke de Vries

Presentatie: ‘Roadmap for Future Cooperation’ (routekaart voor verdere samenwerking) Prof. dr. Esther Ruigendijk (UOL), Mervin Bakker (RUG)

Speciale lezing door de Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Of Man and Microbes: Diversity Matters’ (Van mensen en microben: een zaak van diversiteit) Prof. dr. Cisca Wijmenga

Logo
Laatst gewijzigd:04 december 2020 14:10
View this page in: English