Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

Lezing | Different faces of the Arctic

Vanaf:ma 27-05-2019 om 19:30
Tot en met:di 28-05-2019
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30, Groningen

Met 2210 inwoners is Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, een duidelijk voorbeeld van een groeiende nederzetting in het Arctische gebied. Zo zijn er meer plaatsen in dit gebied die naar verwachting zullen groeien. En net als Longyearbyen hebben deze plaatsen een culturele of geopolitieke betekenis. Daarmee veranderen ook plaatselijke ondernemingen en belangen en beleidsmakers proberen nederzettingen “opnieuw uit te vinden” en het gemeenschapsleven opnieuw in te richten. Maar tegelijk moeten we niet vergeten dat veel mensen hier gewoon wonen; dit is een plek waar ze hun dagelijks leven doorbrengen. Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe mensen hun woonplaats waarnemen, wat ze ervan vinden, met het oog op duurzame ontwikkeling en de overgang naar een ander energiegebruik. In welk Arctisch gebied leef jij? En welk toekomstscenario past jou het best?

Marije Tempel studeerde Human Geography and Urban Planning in Canada en raakte daar geïnteresseerd in het Arctische gebied; ze studeerde daarna op het Arctisch Centrum (Culturele Geografie van de Arctis). Ze reisde tweemaal naar Spitsbergen om onderzoek te doen. In haar scriptie reflecteerde ze op de Noorse politiek in Longyearbyen en de economische diversicatie in het Arctische gebied door de mensen en hun band met Spitsbergen te onderzoeken. Nu werkt ze bij de New Energy Coalition, een expertisecentrum voor hernieuwbare energie. In januari 2019 vertegenwoordigde ze Nederland bij het Emerging Leaders Programme of the Arctic Frontiers.

De lezing vindt plaats op maandag 27 mei a.s. in het Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) te Groningen, begint om 19.30 uur en kost € 2,-, incl. koffie/thee. Studenten betalen € 1,-.

View this page in: English