Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

Kwik in het Arctisch milieu; is Minamata genoeg?

Wanneer:ma 25-11-2019 19:30 - 22:00
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30 Groningen

'Kwik in het Arctisch milieu; is Minamata genoeg?' Onder deze titel geeft Frits Steenhuisen een IMAKA-lezing op 25 november a.s. Het onderwerp is kwikvervuiling in het Arctische gebied. Lokaal voedsel in het Arctisch gebied bevat vaak (erg) hoge concentraties kwik. Een traditioneel dieet zou voor wat betreft de inname van kwik, eigenlijk moeten worden afgeraden.

Waar komt dit kwik vandaan? Zijn alleen de industrie en bijvoorbeeld energiecentrales de boosdoeners of is het niet zo simpel? Met een veranderend klimaat verandert in ieder geval ook dit plaatje.

Chronische kwikvergiftiging

Minamata, in de titel van de lezing, is de naam van een Japanse stad. De stad heeft zijn naam gegeven aan de 'minamata-ziekte', een neurologische aandoening veroorzaakt door een chronische kwikvergiftiging. De ziekte werd in 1956 voor het eerst vastgesteld; de oorzaak bleek lozing van industrieel afvalwater dor een chemische fabriek in de Minamatabaai (bron Wikipedia).

Frits Steenhuisen

Frits Steenhuisen is al jarenlang onderzoeker op het Arctisch Centrum en promoveert binnenkort op dit onderwerp.

De lezing vindt plaats op maandag 25 november 2019, om 19.30 uur in het Arctisch Centrum, A-weg 30 te Groningen (ingang Herman Colleniusstraat). Kosten €2,- .