Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen

Gerjan Navis: Wat kunnen we leren van regionale eetpatronen?

Wanneer:ma 11-03-2019 19:30 - 21:00
Waar:Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 7A, Groningen

Hoe kunnen we gezonder oud worden? Dit is de vraag waar Lifelines zich mee bezig houdt. Sinds 2006 staan ruim 167.000 inwoners van de noordelijke provincies elke vijf jaar vrijwillig allerlei gegevens en lichaamsmaterialen af, zoals urine, bloed, haar en ontlasting. Met deze opgeslagen informatie kunnen onderzoekers aan de slag.

Op 11, 14 en 16 maart 2019 organiseert Lifelines een drietal speciale evenementen in het Universiteitsmuseum Groningen gekoppeld aan de wetenschapsexpositie DIY Beyond the Lab. In deze expositie zie je inspirerende doe-het-zelf oplossingen van patiënten die hen helpen in de omgang met hun ziekte en word je uitgedaagd zelf mee te doen aan (doe-het-zelf) citizen science projecten zoals Lifelines. Op deze manier leveren de deelnemers van Lifelines, net als de doe-het-zelf-onderzoekers in de wetenschapsexpositie DIY Beyond the Lab, een unieke bijdrage aan onderzoek naar gezonder oud worden.

Waar eet men vooral fastfood en waar juist gezond?

Mensen die heel gezond eten, maar ook mensen die veel fastfood eten, leven vooral in de stad. De Friezen zijn echte zoetekauwen en in de Veenkoloniën geven ze hun portie groente en fruit liever aan iemand anders. Dit zijn zo maar een paar trends zijn opgevallen tijdens onderzoek naar regionale eetpatronen. Hoogleraar voeding in de geneeskunde (expert nierziekten en hypertensie) Gerjan Navis vertelt maandag 11 maart over deze trends in regionale eetpatronen en de impact daarvan op gezondheid en ziekte. Navis en publiek gaan vervolgens na hoe wetenschappers nog slimmer gebruik kunnen maken van dit type data.

De toegang is gratis, maar aanmelding is vereist in verband met de catering (vol=vol). De lezing start om 19.30 uur, de inloop is 19.00 uur.

Beyond the Lab