Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Immunological alterations in incomplete systemic lupus erythematosus

Promotie:S. Henning
Wanneer:28 mei 2025
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H. (Hendrika) Bootsma, prof. dr. B. (Barbara) Horvath
Copromotors:dr. K. de Leeuw, dr. J. (Hannie) Westra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Immunological alterations in incomplete systemic lupus
erythematosus

Immunologische veranderingen bij incomplete systemische lupus erythematodes

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een ernstige auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. De ziekte kan verschillende organen aantasten en treft vooral jonge vrouwen. Sommige patiënten hebben klachten en antistoffen in het bloed die passen bij SLE, maar onvoldoende om te spreken van SLE. Deze vroege fase wordt incomplete SLE (iSLE) genoemd. Ongeveer één op de vijf van deze patiënten ontwikkelt uiteindelijk SLE.

In dit proefschrift van Svenja Henning werden verschillen tussen patiënten met iSLE, patiënten met SLE en gezonde mensen onderzocht in zowel het aangeboren als verworven afweersysteem. Ten eerste werd in de gezond-ogende huid en in het bloed verhoogde activiteit van bepaalde afweerstoffen (interferonen) gezien, die typisch zijn voor SLE en het immuunsysteem verder kunnen aanwakkeren.

Daarnaast zijn bij zowel patiënten met iSLE als SLE verhoogde niveaus van neutrophil extracellular traps (NETs) gevonden en een toename van laag-densiteit granulocyten. Deze afwijkende witte bloedcellen kunnen hun DNA naar buiten afgeven, wat de afweerreactie tegen lichaamseigen materiaal verder stimuleert. Ook werden veranderingen waargenomen in B-cellen, die kunnen leiden tot vorming van schadelijke autoantistoffen.

Samengevat toont dit proefschrift aan dat het afweersysteem al bij patiënten met iSLE ontregeld raakt. Deze nieuwe inzichten dragen bij aan een beter begrip van het ontstaan van SLE en kunnen in de toekomst hopelijk helpen bij het ontwikkelen van vroege behandelingen.