Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Upper blepharoplasty

Aesthetic and functional aspects
Promotie:Mw. M.H.J. (Marijke) Hollander
Wanneer:25 mei 2022
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. A. (Arjan) Vissink
Copromotors:dr. J. Jansma, dr. R.H. Schepers
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Upper blepharoplasty

Esthetische en functionele effecten van een bovenste ooglidcorrectie

Een correctie van het bovenste ooglid is een van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Bij deze operatie wordt overtollig weefsel van het bovenste ooglid verwijderd. Hoewel patiënten vaak tevreden zijn, is de wetenschappelijke achtergrond van deze ingreep beperkt. Daarom onderzocht Hollander in dit proefschrift het effect van een bovenste ooglidcorrectie op het esthetische en functionele vlak.

Voor haar onderzoek deed Hollander eerst uitgebreid literatuuronderzoek naar de bovenste ooglidcorrectie. Hieruit bleek dat er veel tegenstrijdigheid is rondom zowel de effecten van de ingreep als de beste chirurgische techniek. Vervolgens analyseerde Hollander de esthetische effecten van correctie met twee verschillende soorten ingrepen: de traditionele ingreep waarbij zowel huid als spier werd verwijderd, en de conservatieve ingreep waar alleen huid werd verwijderd. Vrijwel alle patiënten rapporteerden verbetering na beide ingrepen, al was de tevredenheid over de ogen over het algemeen hoger bij patiënten die de conservatieve ingreep hadden ondergaan. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het over het algemeen niet nodig is om de onderliggende spier ook te verwijderen om het esthetisch gewenste resultaat te boeken. 

Daarnaast vond Hollander dat deze ingreep subjectieve klachten van droge ogen op lange termijn vermindert. Ook bleken de wenkbrauwen over het algemeen te dalen en de klachten van hoofdpijn af te nemen. Dit impliceert dat de voorhoofdspieren minder vermoeid zijn na de ingreep. Volgens de onderzoekers geeft de bovenste ooglidcorrectie dus gunstige esthetische en functionele effecten. Tot slot werd een methode ontwikkeld om met behulp van een 3D structured light scanner het gebied van het bovenooglid driedimensionaal te kunnen meten en evalueren. Hiermee kan in de toekomst chirurgische effecten worden geëvalueerd.