Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsMedische WetenschappenNieuws
University Medical Center Groningen

Nieuws

Prestigious EIT label for International Master in Innovative Medicine
Wanneer:20 december 2016

The European Institute of Technology (EIT) has awarded the master programme International Master in Innovative Medicine (IMIM) an EIT Label.

Kerst en de betekenis van kerkmuziek
Wanneer:14 december 2016

Van oudsher speelt kerkzang een belangrijke rol in de tijd van kerst. Hymnoloog Jan Luth bestudeert hoe kerkelijk gezang de luisteraars raakt en welke rol het vervult.

Uitreiking Nobelprijs aan Ben Feringa
Wanneer:08 december 2016

Op zaterdag 10 december zal professor Ben Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde in ontvangst nemen. De uitreiking vindt plaats in Stockholm, Zweden, en wordt live gestreamd via de RUG-website. Op 10 december vanaf 16.30 uur zal er een link naar de livestream op de RUG-homepage staan.

Stress beïnvloedt prestaties sporters
Wanneer:07 december 2016

Prestaties van teamsporters worden niet alleen bepaald door training, maar ook door psychosociale stressoren. Dat geldt ook voor het risico op het ontstaan van blessures. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Henrike van der Does (UMCG/RUG).

Terugblik Nobellezing: Feringa benoemd tot Ereburger stad Groningen
Wanneer:01 december 2016

In een volgepakte Martinikerk hield Ben Feringa woensdagmiddag een bevlogen lezing over de ontwikkeling van moleculaire machines. In een prachtige ambiance sprak de hoogleraar over de lange weg naar de eerste ‘nanocar’ en de kansen die zijn vinding mogelijk biedt. Burgemeester Den Oudsten benoemde de Nobelprijswinnaar tijdens de bijeenkomst tot Erebruger van de Stad Groningen.

Vissen doen het beter in het juiste licht
Wanneer:30 november 2016

Licht speelt een grote rol bij de evolutie van een vissoort. Dat blijkt uit recent onderzoek van bioloog Martine Maan. Zij onderzoekt de ontwikkeling van twee vissoorten die in verschillende lichtomstandigheden leven, en kwam er achter dat de lichtconditie een heel groot, zelfs soortvormend, effect heeft. Volgens Maan moet er ook bij kweekvis voor consumptie meer rekening worden gehouden met lichtcondities.

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt
Wanneer:30 november 2016

Op de Grote Markt in Groningen prijkt sinds vanmiddag een reusachtige nanocar. De grote nanocar is een eerbetoon aan Ben Feringa en is geïnitieerd door de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de RUG.

War on Drugs: sluiting van drugspanden en -woningen
Wanneer:23 november 2016

Juriste Michelle Bruijn onderzoekt de voors en tegens van het sluiten van panden in het geval van drugsoverlast. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat de burger minder succes heeft bij een juridisch beroep hiertegen wanneer het gaat om harddrugs en dat huisbewoners vaker succes hebben dan eigenaren van coffeeshops.

Ben Feringa benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Wanneer:23 november 2016

Vanmiddag ontving Nobelprijswinnaar Ben Feringa een Koninklijke onderscheiding uit handen van minister Jet Bussemaker van OCW. Hij is benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding die maar zeer zelden wordt uitgereikt. De uitreiking vond plaats in het Mauritshuis in Den Haag.

Nieuw Europees universiteitennetwerk The Guild officieel opgericht
Wanneer:21 november 2016

Vanaf vandaag vormen achttien universiteiten uit twaalf Europese landen officieel een nieuw universiteitennetwerk: The Guild. Het netwerk verenigt universiteiten uit heel Europa die aantoonbaar uitblinken in onderwijs, onderzoek en beleidsvorming. De Rijksuniversiteit Groningen is een van de deelnemende universiteiten.

Nieuw gebouw Rijksuniversiteit Groningen vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa
Wanneer:18 november 2016

Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt omgedoopt tot ‘Feringa Building’. De Groningse hoogleraar Ben Feringa werd vorige maand de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor de ontwikkeling van de moleculaire motor.

RUG opent I Shop
Wanneer:16 november 2016

In het hart van het academisch stadskwartier is de I Shop geopend. Studenten, medewerkers en anderen zijn van harte welkom voor career services, RUG-artikelen, print- en kopieerdiensten en ‘wat & waar-vragen’.

RUG: negen topopleidingen, beste brede klassieke universiteit
Wanneer:15 november 2016

Negen bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel 'Topopleiding'. In de lijst van Beste Universiteiten staat de RUG in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de gedeelde eerste plaats.

RUG ontvangt Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata
Wanneer:14 november 2016

Inomata opende vanochtend het ‘Seminar on Regional Security and Cooperation in East Asia, perspectives on the role of Japan’ dat wordt georganiseerd door Globalisation Studies Groningen, het Centre for East Asian Studies en het Centre for Japan Studies van de RUG.

Max van den Berg benoemd tot hoogleraar honorair Global Governance and Sustainable Livelihood
Wanneer:10 november 2016
Van den Berg zal de onbezoldigde positie één dag per week vervullen binnen het interdisciplinaire instituut Globalisation Studies Groningen (GSG) en is daarmee verbonden aan de studieprogramma's Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie en International Humanitarian Action en het Centre for International Relations Research. De focus van zijn aanstelling zal liggen op het verzorgen van onderwijs en het begeleiden van promovendi.
Werkconferentie in Yantai
Wanneer:10 november 2016

25 RUG-medewerkers hebben van 17-19 september in Yantai, China, deelgenomen aan een werkconferentie samen met medewerkers van samenwerkingspartner China Agricultural University. Doel van de bijeenkomst was gedetailleerde voorbereidingen te treffen en nadere afspraken te maken voor de oprichting van de University of Groningen Yantai (UGY).

‘Voedingsadviezen te veel gericht op gezond eten’
Wanneer:09 november 2016

In voedingsadviezen ligt vaak veel nadruk op de medische aspecten en gaat het te weinig om de vraag: word je gelukkig van de voedingskeuzes die je maakt. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Sanne Visser.

RUG gastheer van tweekamp om wereldtitel dammen
Wanneer:07 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen is begin december gastheer van het begin van de strijd om de wereldtitel dammen tussen RUG-student natuurkunde Roel Boomstra (23) en Jan Groenendijk (18) uit Wageningen. Op 2 december is de feestelijke opening in het Academiegebouw en van 3 tot en met 6 december worden de eerste vier partijen gespeeld in het Van Swinderen Huys.

Waarom ieder afweersysteem anders is
Wanneer:04 november 2016

Een griepje duikt meestal op in de winter en vrouwen hebben sneller last van auto-immuunziekten. Hoe die verschillen in afweerreacties ontstaan, onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc samen met collega’s van het UMCG en het Broad Institute van MIT en Harvard in het omvangrijke Human Functional Genomics Project. Vandaag verschijnen de eerste drie publicaties in Cell, één in Cell Host & Microbe en één in Cell Reports.

iGEM-team wint Gold Medal en 1e plaats
Wanneer:02 november 2016

FSE-studenten winnen op internationale competitie in synthetische biologie (MIT Boston).

Kwaliteit onderwijs goed beoordeeld
Wanneer:02 november 2016

De onderwijskwaliteit van de RUG heeft een flinke impuls gekregen door de maatregelen die de RUG heeft genomen in het kader van de afspraken over kwaliteit met het ministerie van onderwijs. De reviewcommissie die de afspraken moest beoordelen was onder de indruk: ‘prachtige prestaties.’ De commissie beoordeelt de RUG op alle punten positief.

Op het gebied van kwaliteit, excellentie en studiesucces scoort de RUG bijzonder hoog.

Amerikaanse verkiezingen: meer racisme tegen Latino’s
Wanneer:02 november 2016

Anne Martínez is gespecialiseerd in de relatie tussen de VS en Mexico. De grens tussen Mexico en de VS, de migratie van Mexicanen én de relatie van de VS met Mexico staan volop in de belangstelling. De Amerikaanse presidentskandidaat Trump heeft hier een aantal stevige uitspraken over gedaan.

Nieuwe app biedt actueel inzicht in Nederlandse duurzame energieproductie
Wanneer:01 november 2016

Voor het eerst komt informatie over de productie van duurzame energie op één plek ‘realtime’ beschikbaar. Op www.energieopwek.nl is voortaan op elk moment van de dag te zien hoeveel duurzame energie er uit wind, zon en biogas in Nederland wordt geproduceerd. De informatie is op pc, tablet en mobiel te raadplegen via een webapplicatie waaraan de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen heeft meegewerkt. TenneT, Netbeheer Nederland, Gasunie New Energy en Entrance hebben de app vandaag aangeboden aan Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord.

Verslingerd aan onderzoek en suikers
Wanneer:26 oktober 2016

Scheikundige Marthe Walvoort ontving deze zomer een Veni-subsidie van NWO. Ze doet onderzoek naar suikers, waar nog relatief weinig aandacht voor is, maar die wel een belangrijke rol kunnen spelen voor onze gezondheid. Walvoort wil goede suikers uit moedermelk namaken en anderzijds suikers in ziektverwerwekkende bacteriën bestrijden.

Wiskundig model kan rechter helpen gedachten te ordenen
Wanneer:20 oktober 2016

In een rechtszaak komen doorgaans verschillende soorten bewijs aan de orde. Maar hoe moet een rechter ‘harde’ cijfers over bijvoorbeeld de kans dat een DNA spoor van de verdachte is afwegen tegen een getuigenverklaring? Wiskundige Charlotte Vlek ontwikkelde een oplossing, die overigens niet zomaar inzetbaar is. Het proefschrift dat zij hierover schreef bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie van de RUG verdedigt zij op 28 oktober 2016.

Rapper 2Pac speelde met accent voor andere identiteit
Wanneer:19 oktober 2016

Taalwetenschapper Steven Gilbers doet onderzoek naar het veranderende accent van 2Pac. Hij kijkt hoe in het accent van 2Pac zijn nieuwe identiteit wordt weerspiegeld en hoe accentverandering aan biografische gegevens te koppelen is. Een accent blijkt stuurbaar, maar nooit helemaal te kopiëren.

RUG houdt zich aan regels experiment promotiestudenten
Wanneer:18 oktober 2016

De RUG is op 1 september gestart met het experiment met promotiestudenten. Dit experiment is gericht op het aantrekken van extra promovendi naast de bestaande groep werknemer-promovendi. Het gaat om een nieuwe categorie, waarin de promovendus zijn eigen voorstel schrijft, een gerichte opleiding krijgt en zijn eigen promotor zoekt. Deze groep promotiestudenten krijgt in het experiment een aantrekkelijke beurs. Voor startende promovendi is het een mooie kans: inmiddels zijn meer dan honderd promovendi in het kader van het experiment aan de RUG begonnen aan hun promotietraject.

RUG speelt hoofdrol in samenwerking EU–China op het gebied van hoger onderwijs
Wanneer:17 oktober 2016

Net als in Europa (het ‘Bolognaproces’) staat in China de modernisering van hoger onderwijsprogramma’s hoog op de politieke agenda. Ook in China acht men het noodzakelijk dat het aangeboden onderwijs beter wordt afgestemd op de maatschappelijke behoeften. In dat kader hebben de wereldwijd opererende International Tuning Academy, een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, en het Chinese Ministerie van Onderwijs de handen in een geslagen.

Robot als probleemoplosser binnen productielijn
Wanneer:12 oktober 2016

Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Lambert Schomaker werkt samen met de industrie aan een slim systeem, waarbij robots problemen in een productielijn opsporen en oplossen. De huidige operator die weet hoe problemen opgelost kunnen worden krijgt dan een nieuwe rol als 'robot trainer'.

De huldiging van Nobelprijswinnaar Feringa
Wanneer:06 oktober 2016

Feringa werd gisteren onder grote belangstelling van collega’s en studenten gefeliciteerd door het College van Bestuur, decaan Jasper Knoester en burgemeester Peter den Oudsten.

Fascinerende verhalen van Groningse biologen in boek Monica Wesseling
Wanneer:05 oktober 2016

Onderzoekers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences GELIFES van de RUG vertelden hun verhalen aan natuurjournaliste en schrijfster Monica Wesseling. De uitkomsten van hun onderzoeken zijn gebundeld in het boek ‘Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn’.

Elektrisch aangedreven nanovoertuig
Wanneer:05 oktober 2016

In het online videomagazine Unifocus worden wekelijks onderwerpen belicht die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.

Terpbewoners hadden gevarieerd menu
Wanneer:28 september 2016

Terpbewoners hadden een veel gevarieerder menu dan decennialang is aangenomen, en waren ook prima in staat daar zelf voor te zorgen, aldus Mans Schepers, archeoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar akkerbouw bij terpen.

Studenten versturen een bericht veilig via bacteriën
Wanneer:21 september 2016

Een team studenten van de RUG heeft een bacterie zo veranderd dat deze kan dienen als opslagmedium voor data en er een bericht mee verstuurd kan worden. Deze 'bio-encryptie' wordt gezien als een toekomstige manier om veilig en compact miljoenen gigabytes aan data op te slaan en uit te wisselen. De studenten doen met hun vinding mee aan de wereldwijde iGEM-competitie in Boston.

Waarom bacteriën in slaap vallen
Wanneer:21 september 2016

Bacteriën zijn echte overlevers, die soms zelfs een aanval met antibiotica kunnen weerstaan. Sommige cellen overleven die omdat ze resistentiegenen bezitten, terwijl andere – de zogeheten volhouders – zich terugtrekken in een soort slaaptoestand waarin ze veilig zijn voor de antibiotica. Er is niet veel bekend over deze volhouders, maar nu hebben onderzoekers van de Rijsuniversiteit Groningen met collega’s van de universiteit van Bazel de slaaptoestand beschreven. Hun resultaten zijn op 21 september 2016 verschenen in het tijdschrift Molecular Systems Biology.

University of Groningen Language & Culture Symposium, 7 November 2016 Kapteynborg Landleven 12, 9747 AD Groningen
Wanneer:21 september 2016

University of Groningen Language & Culture Symposium

“Zpannend Zernike”: wetenschapsfeest voor groot en klein
Wanneer:21 september 2016

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is het overal in Nederland Weekend van de Wetenschap. Groningen kent daarin een zeer gevarieerd programma onder de titel ‘Zpannend Zernike’.

Gezamenlijk initiatief tot uitbreiding kameraanbod voor internationale studenten
Wanneer:19 september 2016

De Gemeente Groningen, RUG, Hanzehogeschool, Lefier, het Groninger Bewonersoverleg Studentenhuisvesting, Contractus en de Groninger Studentenbond zetten zich gezamenlijk in om het kameraanbod voor internationale studenten in Groningen te vergroten. De gemeentelijke werkgroep Jongerenhuisvesting besprak afgelopen donderdag de kamernood van internationale studenten om ervoor te zorgen dat bij de start van het volgende collegejaar (2017/2018) zoveel mogelijk nieuwe internationale studenten tijdig een kamer vinden.

Drie ERC Starting Grants voor UMCG-onderzoekers
Wanneer:15 september 2016

Drie onderzoekers van UMCG/RUG ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC) van 1,5 miljoen euro: Peter van der Meer, Romana Schirhagl en Sasha Zhernakova

Leerkrachten mogelijk niet voldoende toegerust om pesten aan te pakken
Wanneer:14 september 2016

Promovenda Beau Oldenburg onderzoekt welke rol leerkrachten spelen bij het tegengaan van pesten. Uit haar bevindingen blijkt dat de groep onderzochte leerkrachten niet altijd voldoende toegerust is om pesten aan te pakken.

RUG schrapt P-in-2 regel bij BSA
Wanneer:12 september 2016

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) past de BSA-regeling aan. De plicht voor studenten om de propedeuse te behalen in het tweede jaar is definitief ingetrokken.

De aardappel: van knol naar zaad
Wanneer:07 september 2016

De aardappel is wereldwijd een van de belangrijkste voedselgewassen, maar laat zich moeilijk en maar langzaam verbeteren door middel van veredeling. Er is een methode waarbij nieuwe rassen in de vorm van zaad beschikbaar komen. Maar wat zijn de gevolgen van deze vinding? Sjaak Swart van de RUG doet daar onderzoek naar.

RUG-hoogleraar Thom Palstra nieuwe Rector Magnificus Universiteit Twente
Wanneer:06 september 2016

Prof.dr. Thom Palstra, hoogleraar Vaste Stof Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van het Zernike Institute for Advanced Materials, wordt per 25 november benoemd als nieuwe Rector Magnificus van de Universiteit Twente. Hij volgt daarmee Ed Brinksma op.

Iris Vis benoemd tot Dean of Industry Relations
Wanneer:05 september 2016

Prof.dr. Iris Vis is per 1 september benoemd tot Dean of Industry Relations aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met de aanstelling van Vis, tevens hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, wil de RUG de bestaande samenwerking met de industrie verder versterken en uitbouwen.

Eerste leerstoel Chinees voor Oliver Moore bij Rijksuniversiteit Groningen
Wanneer:01 september 2016

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de Britse sinoloog Oliver Moore per 1 september 2016 benoemd op de leerstoel Chinese taal en cultuur bij de Faculteit der Letteren. Daarmee is de RUG de tweede universiteit in Nederland die Chinees gaat aanbieden.

Holland Scholarships uitgereikt aan binnenkomende en uitgaande studenten
Wanneer:31 augustus 2016

Op dinsdag 30 augustus werden de Holland Scholarships toegekend aan studenten uit 13 verschillende landen.

Fascistische boodschap voor de toekomst herontdekt
Wanneer:31 augustus 2016

Bettina Reitz-Joosse (RUG) en Han Lamers (HU Berlijn/KU Leuven) hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Onder een gigantische obelisk in Rome ligt een boodschap van de Italiaanse fascisten verborgen: een Latijnse tekst over Mussolini’s Italië, bestemd voor een publiek in de verre toekomst. Deze ‘Codex Fori Mussolini’ is in 1932 verstopt bij de bouw van de obelisk en daarna in vergetelheid geraakt. Het onderzoek van Reitz-Joosse en Lamers is gepubliceerd bij uitgeverij Bloomsbury.

Huishoudens betalen ongemerkt tientallen euro’s aan gemeente
Wanneer:29 augustus 2016

Meer dan honderd gemeenten belasten nutsbedrijven met precariobelasting op ondergrondse leidingen. De nutsbedrijven rekenen die belasting door aan hun klanten. Deze onzichtbare belasting kan oplopen tot 86 euro per huishouden per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceert haar bevindingen vandaag in het vakblad ESB.

Werken aan het recht van de toekomst
Wanneer:24 augustus 2016

Het gebruik van elektronisch geld, zoals de Bitcoin, verandert de manier waarop we zaken doen. Mathieu Paapst doet onderzoek naar de juridische gevolgen van grootschalige IT-toepassingen in ons leven. Hij denkt na over de wetten van de toekomst.

Herstel van zeegras bedreigd door schimmel
Wanneer:24 augustus 2016

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat zeegraszaad sterft door een waterschimmel die verwant is aan de bekende aardappelziekte. De schimmel - die nooit eerder in zeewater is ontdekt - belemmert de zaadkieming en daarmee ook het zeegrasherstel. De biologen, waaronder Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen, publiceren hun resultaten op 24 augustus 2016 in Proceedings of the Royal Society B.

Marthe Walvoort genomineerd voor titel Grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen
Wanneer:23 augustus 2016

Walvoort is op voordracht van de RUG doorgedrongen tot de beste 25 kandidaten van de verkiezing die wordt georganiseerd door New Scientist, een internationaal magazine over wetenschap en technologie. De winnaar wordt op 22 september bekend gemaakt, tot die dag kunt u stemmen op de genomineerden.

Tianjin Medical University visits Groningen
Wanneer:19 augustus 2016

On the 19th of August 2016 a delegation from the Tianjin Medical University (TMU) visited the University of Groningen and the University Medical Center Groningen.

Nederlandse universiteiten steunen Turkse academici en studenten
Wanneer:20 juli 2016

De VSNU schaart zich achter de verklaring van de EUA, waarin Europese universiteiten zich uitspreken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers. Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop.

Taalfilosoof brengt verschillen tussen teksten in kaart
Wanneer:20 juli 2016

Taalfilosoof Emar Maier ontving dit jaar een grote Vidi-subsidie om het verschil tussen verhalen en alledaags taalgebruik te doorgronden. Hij onderzoekt waarom we een tekst in de krant anders interpreteren dan in een fantasy-roman en of het mogelijk is om computers verschillen tussen teksten te leren.

Tien Veni-subsidies voor RUG en UMCG
Wanneer:15 juli 2016

Tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Veni-subsidies zijn bestemd voor jonge, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek.

RUG-economen voorspellen medailleklassement Rio: acht keer Olympisch goud voor Nederland
Wanneer:11 juli 2016

De Nederlandse Olympische ploeg verovert in Rio de Janeiro acht gouden medailles. In totaal zal de Oranje-equipe 24 medailles behalen, verdeeld over achtmaal goud, negen keer zilver en zeven bronzen plakken. Dat voorspellen de economen Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit op basis van een wetenschappelijk model. Zij publiceren hun voorspelling vandaag in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

Nieuwe vliegertechniek haalt energie uit ‘rustig’ water
Wanneer:06 juli 2016

Eize Stamhuis ontwikkelt met het bedrijf Sea Current een nieuwe methode om energie uit getijdestroming te winnen, gebaseerd op de techniek van vliegers. De methode kent grote voordelen ten opzichte van wind- en zonne-energie, omdat deze energie kan halen uit zeewater met een lage stroomsnelheid.

Alweer dramatisch broedseizoen voor grutto
Wanneer:03 juli 2016

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een bijzonder slecht broedseizoen gehad. Dat maakte weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit Groningen zondagochtend 3 juli 2016 bekend in het NPO Radio 1 programma Vroege Vogels. ‘Waarschijnlijk is bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen tenminste één jong uitgevlogen’, schat Hooijmeijer. ‘Op een enkele uitzondering na zijn de verhalen elders uit Nederland niet veel beter.’

RUG eert talentvolle studenten en onderzoekers tijdens zomerceremonie
Wanneer:01 juli 2016

Tijdens de zomerceremonie op vrijdag 1 juli werden de winnaars van de GUF-100 prijzen en de Aart Bosman Student Excellence Award (studenten) en de Gratamaprijs en de RUG dissertatie-prijs (onderzoekers) bekend gemaakt.

Gijsbert Vonk en Erik Frijlink genomineerd voor Huibregtsenprijs 2016
Wanneer:30 juni 2016

Prof. dr. Erik Frijlink en prof. dr. Gijsbert Vonk zijn met hun onderzoeksprojecten genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016.

Digitale afleidingen tijdens het werk reguleren met een app
Wanneer:29 juni 2016

Het is in dit informatietijdperk niet eenvoudig om je te concentreren op je werk. Ioanna Katidioti concludeert in haar proefschrift dat afleidingen binnendringen via cognitieve processen die niet in gebruik zijn en dat een app die de afleidingen doseert kan helpen geconcentreerder te werken.

Noord-Nederlandse innovatie komt vaak uit onverwachte hoek
Wanneer:29 juni 2016

Naast de usual suspects zoals grote technologiebedrijven en kleine hightech start-ups zijn er in Noord-Nederland ook andere bedrijven in onverwachte sectoren die excelleren in innovatie. Dat leert onderzoek van de RUG in samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

‘Gebruik wetenschappelijke kennis voor een beter buitenlandbeleid’
Wanneer:28 juni 2016

Prof.mr.dr. Jochem Wiers houdt vandaag zijn oratie als bijzonder hoogleraar Beleidsontwikkeling van de Nederlandse buitenlandse betrekkingen.

Samenwerking hoger onderwijs krijgt in Fryslân impuls
Wanneer:24 juni 2016

Vrijdag 24 juni a.s. hebben 13 kennisinstellingen en 2 overheden het Hoger-Onderwijsakkoord Fryslân (HOAF) ondertekend. Dit was in de aanwezigheid van een aantal nazaten van hoogleraren van de universiteit van Franeker. Met deze ondertekening hebben partijen de samenwerking om in Leeuwarden meer masteropleidingen en promotie-onderzoeksprojecten te realiseren bekrachtigd.

Brexit heeft geen acute gevolgen voor Britse studenten
Wanneer:24 juni 2016

De RUG heeft kennisgenomen van de uitslag van het referendum in Groot-Brittannië. De RUG verwacht een aantrekkelijke internationale universiteit te zullen blijven, ook bij een Brexit. Of een Brexit gevolgen heeft voor de hoogte van het collegegeld van Britse studenten is nog onduidelijk. Dat is uiteraard afhankelijk van de verdere onderhandelingen over de uittreding tussen Groot-Brittannië en de EU. De RUG verwacht dat er geen acute veranderingen en problemen zullen zijn voor de nu aanwezige studenten.

Ouderen gaan beter om met emoties op het werk dan jongere collega’s
Wanneer:22 juni 2016

In discussies over ouderen op de werkvloer gaat het vaak over de teruglopende capaciteiten van deze groep werknemers. Susanne Scheibe toont aan dat er ook positieve veranderingen zijn als gevolg van ouder worden op het werk. Zij kreeg onlangs een Vidi-subsidie om meer onderzoek te doen naar de relatie tussen leeftijd en het omgaan met emoties op het werk.

Kiekendief graadmeter voor natuurbeheer
Wanneer:15 juni 2016

Vogelonderzoeker Raymond Klaassen ontving vorig jaar de Herman Klompprijs, een belangrijke prijs in zijn vakgebied. Klaassen richt zich momenteel onder meer op de grauwe kiekendief, waarvan hij het trekgedrag en habitatgebruik in kaart brengt.

Stabiele isotopen maken thermometers nauwkeuriger
Wanneer:10 juni 2016

Het werk van RUG-promovenda Vahideh Faghihi zal de kallibratie van thermometers nauwkeuriger maken. Niet heel belangrijk voor de gemiddelde gebruiker, maar wel voor klimaatonderzoekers.

Verhuurderheffing pakt slecht uit
Wanneer:09 juni 2016

Sociale verhuurders betalen grote bedragen aan een nieuwe belasting: de verhuurderheffing. Dat heeft negatieve gevolgen voor de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Ook zijn er ongewenste inkomenseffecten ten koste van huishoudens met lagere inkomens. Dat blijkt uit onderzoek van Jacob Veenstra, Maarten Allers en Harry Garretsen van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De onderzoekers komen met een alternatief om het gewenste belastinggeld te innen. Zij stellen voor de heffing te verbreden tot alle woningen, waaronder dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen.

Een stapje dichter bij afronding van Einsteins werk
Wanneer:09 juni 2016

Natuurkundigen over de hele wereld proberen kwantumzwaartekracht te beschrijven. Zij denken dat het antwoord te vinden is in het vroege universum. RUG-promovendus Marco Scalisi heeft kosmologische modellen ontwikkeld die dit antwoord dichterbij kunnen brengen.

Versterken ‘winkelbeleving’ kan traditionele ketens redden in strijd met webshops
Wanneer:08 juni 2016

Online shoppen is sterk in opkomst. Toch hebben fysieke winkels zeker nog toekomst, stelt Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing. ‘Door de snel toegenomen mogelijkheden om online te bestellen gaan we anders winkelen. Retailers moeten daarop inspelen.'

Nieuw beleid nodig voor mensen met oogaandoening
Wanneer:01 juni 2016

Mensen met een aandoening hebben een verhoogd risico om gediscrimineerd te worden of met vooroordelen te maken te krijgen. Zij kiezen er soms voor om hun aandoening geheim te houden. Tali Spiegel onderzocht voor haar promotie mensen met een degeneratieve oogaandoening.

Risico’s ballastwater vragen extra regels
Wanneer:30 mei 2016

Peter Paul Stehouwer onderzocht bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee de werking van systemen die ongewenste organismen moeten doden die als verstekeling in het ballastwater meereizen. Zijn conclusie is dat deze systemen goed werken, maar dat de regels aangescherpt moeten worden. Op 3 juni 2016 promoveert hij aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uitslag universitaire verkiezingen 2016
Wanneer:26 mei 2016

De uitslagen van de verkiezingen voor de studentleden van de Universiteitsraad en van de Faculteitsraden van de Rijksuniversiteit Groningen 2016 zijn bekend.

Probleemgedrag mensen met ernstige beperking kan worden voorkomen
Wanneer:25 mei 2016

GZ-psycholoog Petra Poppes heeft praktische aanbevelingen opgesteld om begeleiders en ouders bewust te maken van het gedrag van mensen met EMB (ernstige verstandelijke en meervoudige beperking).

Innovatief trainingsapparaat optimaliseert gebruik rolstoel Paralympiërs
Wanneer:18 mei 2016

Het Centrum voor Bewegingswetenschappen van UMCG/RUG heeft samen met Lode B.V. een nieuwe rolstoelergometer ontwikkeld. Het gaat om een nieuwe technologie die het mogelijk maakt dat alle rolstoelgebruikers, van vroege revalidatie tot Paralympische topsport, in hun eigen rolstoel kunnen trainen en feedback kunnen krijgen.

Kleiner wordende trekvogel betaalt prijs voor klimaatverandering
Wanneer:13 mei 2016

Kuikens van kanoeten blijken tegenwoordig kleiner te zijn dan voorheen, vermoedelijk omdat ze te laat geboren worden en daardoor de insectenpiek mislopen. De kanoeten, die heen en weer trekken tussen hun broedgebied bij de Noordpool en hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen, kunnen met hun kortere snavels op de Afrikaanse wadden niet meer bij hun favoriete schelpdiervoedsel. Deze bevindingen zijn 13 mei 2016 als coverartikel in Science gepubliceerd door een internationale groep wetenschappers, waaronder RUG-hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma, uit Nederland (NIOZ en Rijksuniversiteit Groningen), Australië , Frankrijk , Polen en Rusland.

Grote Vici-subsidie voor Marco Fraaije
Wanneer:12 mei 2016

Prof.dr.ir. Marco Fraaije ontvangt van NWO een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro, op grond van een bestuurlijke heroverweging. De subsidie wordt toegekend voor het project ‘Nieuwe enzymen, nieuwe mogelijkheden’ dat in 2012 net buiten de geselecteerde projecten viel.

Lightproducten leiden ook op de lange termijn tot overconsumptie
Wanneer:12 mei 2016

Het aanbieden van lightvarianten van snoep, frisdrank of chips werkt ook op de lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand. Het draagt niet bij aan de doelstelling om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder anderen de Groningse marketinghoogleraar Peter Verhoef. De resultaten van de studie worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing.

Robert Inklaar ontvangt Duisenbergprijs voor excellent onderzoek in de toegepaste economie
Wanneer:12 mei 2016

De Willem F. Duisenberg Fellowship Prize 2016 gaat naar RUG-econoom dr. Robert Inklaar voor zijn excellente en originele onderzoek in de toegepaste macro-economie. Inklaar onderzoekt hoe economische groei tot stand komt, en de rol van de financiële sector daarin. Inklaar ontving de prijs, een medaille en 15.000 euro, uit handen van juryvoorzitter Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, en Victor Halberstadt, voorzitter van de Willem F. Duisenberg Stichting.

Resultaten Nationale Studenten Enquête bekend
Wanneer:12 mei 2016

De resultaten van de landelijke Nationale Studenten Enquete van Studiekeuze123 zijn bekend. 36 Procent van de RUG-studenten werkte aan de NSE mee (meer dan 10.000 studenten). Zij geven hun studie een 4.05 (op een schaal van 5) en de sfeer binnen de opleiding een 4.15.

Longpatiënten ziek gemaakt voor het goede doel
Wanneer:11 mei 2016

Onderzoekster Barbro Melgert van de RUG en haar collega René Lutter van het AMC Amsterdam maken dertig mensen met COPD en astma opzettelijk een klein beetje verkouden. Een milde longaanval bij hen is het gevolg, maar voor Melgert en Lutter is dat een noodzakelijke stap in hun onderzoek naar longaanvallen.

Keetje Hodshon Prijs voor Han Thomas Adriaenssen
Wanneer:09 mei 2016

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent de Keetje Hodshon Prijs toe aan Han Thomas Adriaenssen

Uraad stemt in met de financiële kaderstelling 2017
Wanneer:29 april 2016

De Universiteitsraad heeft donderdag ingestemd met de kaderstelling voor 2017. Tijdens de vergadering werden tevens de resultaten van de RUG in de International Student Barometer uitvoerig besproken. Internationale studenten zijn over het algemeen erg tevreden over de universiteit. College en Raad wisselden vooral van gedachten over de punten waarop verdere verbetering mogelijk is: food & drinks, huisvesting en toegang tot de arbeidsmarkt.

Doorbraak naar duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en chemicaliën?
Wanneer:28 april 2016

Hoe kunnen we met hernieuwbare bronnen op een efficiënte manier duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen produceren? Het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame alternatieven, en vervuilende technologieën door schone, is een belangrijke uitdaging voor de maatschappij én de wetenschap.

RUG maakt werk van ontwikkeling innovatieve Zernike Campus
Wanneer:25 april 2016

De Rijksuniversiteit Groningen wil de ontwikkeling van de innovatieve Zernike Campus een flinke impuls geven. De samenwerking met hoogtechnologische bedrijven moet de gezamenlijke kennisontwikkeling op de campus een stap verder brengen. De Zernike Campus biedt hiervoor bij uitstek een stimulerende, faciliterende en inspirerende omgeving. Belangrijke thema’s zijn hierbij de samenwerking op het vlak van de bio-economie, agro-food en energietransitie. Nu al zijn er succesvolle samenwerkingsverbanden zoals het Carbohydrate Competence Center (CCC) die het belang en effect van de samenwerking aantonen.

Groningen middelpunt ontwikkelen nieuwe antibiotica
Wanneer:20 april 2016

De RUG ontwikkelt zich steeds meer tot hét Nederlandse middelpunt voor onderzoek naar nieuwe antibiotica. Onlangs kregen RUG en UMCG geld om 34 promovendi hiervoor aan te stellen, er is een nieuw Centre for Sustainable Antimicrobials en de universiteit organiseert samen met het KNAW op 2 en 2 mei het congres Antibiotics - Now!

Generating power from waves
Wanneer:20 april 2016

University of Groningen (UG) collaborates on a new method to generate energy from tidal currents

Kleine zangvogels via non-stopvlucht van 40 tot 60 uur de Sahara over
Wanneer:14 april 2016

Binnenkort arriveren trekvogels uit Afrika weer in Nederland om hier te broeden. Hoe overbruggen die kleine zangvogels de enorme barrière die de Sahara vormt? Promovendus Janne Ouwehand en prof. Christiaan Both van de Rijksuniversiteit Groningen voorzagen bonte vliegenvangers in Nederland van ultralichte dataloggers en tonen op die manier aan dat deze vogels van slechts 12 gram met een lange non-stopvlucht van 40 tot 60 uur de Sahara overvliegen. Het bewijs voor deze non-stopvlucht spreekt eerdere ideeën tegen waarin gesuggereerd werd dat de zangvogels ’s nachts over de woestijn vliegen, maar overdag op een plekje in de schaduw rusten.

Koninklijke onderscheiding voor Jitse van Dijk vanwege grote inzet voor Europese kennisontwikkeling
Wanneer:14 april 2016

Jitse van Dijk, onderzoeker en universitair hoofddocent in het UMCG, kreeg vandaag uit handen van burgemeester André van den Nadort van de gemeente Ten Boer een Koninklijke onderscheiding. De onderscheiding is hem toegekend vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het oplossen van problemen in de volksgezondheid en zorg in Centraal Europa.

Studenten Journalistiek ontwikkelen nieuws-app voor laaggeletterden
Wanneer:13 april 2016

Vier RUG-studenten Journalistiek presenteerden onlangs met veel succes De Beelddenker: een app waarmee 1,3 miljoen Nederlandse laaggeletterden eenvoudig het nieuws kunnen volgen. Een opdracht binnen het vak Ondernemende Journalistiek van voormalig hoogleraar Jeroen Smit leidde tot het veelbelovende idee om nieuws te presenteren met foto’s, video’s en gesproken tekst. Laaggeletterden die de app gebruiken, leren ondertussen beter lezen doordat de tekst van de voice-over ook in beeld verschijnt.

Werelderfgoed Palmyra te zien in virtuele tour  
Wanneer:06 april 2016

De (deels vernietigde) archeologische schatten van Palmyra zijn nu voor iedereen te bewonderen in een virtuele tour op internet, met foto’s, teksten en audiofragmenten. Archeologe Lidewijde de Jong van de RUG was nauw betrokken bij de totstandkoming daarvan. De Jong heeft zelf jarenlang onderzoek gedaan in Palmyra en hoopt met dit initiatief het bijzondere erfgoed van Palmyra voor iedereen te ontsluiten. De tour is een initiatief van het bedrijf Izitravel.

Aantrekkelijke natuur stuwt woningenprijzen
Wanneer:30 maart 2016

Algemeen wordt aangenomen dat huizen een paar procent meer waard zijn als er binnen een straal van 500 meter tot een kilometer toegang is tot natuur, en dat vooral uitzicht op natuur tot hogere woningprijzen leidt. Michiel Daams concludeert dat de waarde van natuur voor woningkopers veel groter is wanneer het gaat om natuur die in de beleving van mensen aantrekkelijk is.

Broerstraat 5 over macht en onmacht van de EU, het belang van energierecht en verstoring van de darmflora door maagzuurremmers
Wanneer:30 maart 2016

Onder de kop ‘De EU is tot in haar haarvaten politiek’ opent het aprilnummer van Broerstraat 5 met Luuk van Middelaar, de recent verkozen Alumnus van het Jaar. In een interview vertelt de historicus en filosoof over macht en onmacht van de EU. Verder in het nieuwe nummer van het alumnimagazine van de RUG:

Ruim 3200 VWO 4-leerlingen maken kennis met de universiteit
Wanneer:29 maart 2016

Op 29, 30 en 31 maart en op 5, 6 en 7 april organiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de College Carrousel. Zes dagen lang worden op vier locaties in de stad Groningen in totaal 24 hoorcolleges en 159 werkcolleges gegeven aan ruim 3200 leerlingen van 45 middelbare scholen uit heel Noord-Nederland. De College Carrousel is een evenement voor de vierde klassen van het vwo. Ze zijn een dag te gast op de universiteit en maken kennis met wetenschap, studenten en docenten.

Twee ERC Advanced Grants
Wanneer:24 maart 2016

Hoogleraar organische chemie Ben Feringa en hoogleraar polymeerchemie en bioengineering Andreas Herrmann hebben beiden een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro ontvangen van de European Research Council. Voor Feringa was het zijn tweede, hij kreeg in 2008 al een Advanced Grant.

Van creatief idee naar innovatie: hoe doe je dat?
Wanneer:23 maart 2016

Is het beter om creatieve medewerkers vrijheid te geven, of worden ze juist creatief onder druk? Hoe werkt dat binnen teams? En wat hebben organisaties uiteindelijk aan die creatieve ideeën? Bernard Nijstad onderzoekt de komende vijf jaar bij tenminste honderd ondernemingen de relatie tussen creativiteit en innovatie.

Voorschrijfgedrag artsen antidepressiva aan jongeren niet volgens richtlijn
Wanneer:18 maart 2016

Artsen houden zich slecht aan de Nederlandse richtlijn voor het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en tieners met een depressie. Minder dan een op de vijf jongeren krijgt bij aanvang van de medicatie het aanbevolen middel voorgeschreven. Ook is de voorgeschreven startdosering vaak hoger dan aanbevolen. Zo kreeg meer dan de helft van de tieners de startdosis van een volwassene voorgeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen. Een artikel over dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad European Child & Adolescent Psychiatry.

Universiteitsbibliotheek presenteert historische schatten online
Wanneer:16 maart 2016

De Universiteitsbibliotheek heeft een nieuwe uitgebreide online beeldbank met gedigitaliseerd erfgoed van de RUG: historische kaarten, oude handschriften en boekbanden, foto’s van archeologische opgravingen en kerkinterieurs. De beeldbank bevat meer dan 65.000 afbeeldingen van stukken uit de historische en onderzoekscollecties.

KHMW benoemt zes RUG-hoogleraren als nieuw lid
Wanneer:15 maart 2016

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft zes prominente hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) benoemd als nieuw lid. In totaal benoemde de KHMW 36 nieuwe leden, afkomstig van de Nederlandse universiteiten.

Hoogtepunten WK voetbal gemakkelijker terugkijken dankzij Big Data-onderzoek
Wanneer:15 maart 2016

RUG-promovendus Danilo Barbosa Coimbra heeft een nieuw algoritme ontwikkeld om grote databestanden te analyseren. Het werkt sneller en nauwkeuriger dan andere programma’s en is te gebruiken om bijvoorbeeld foto’s van verdachte plekjes op de huid te analyseren of gegevens van gemeenten te doorzoeken. Ook heeft hijhet algoritme gebruikt om een programma te maken dat voetballiefhebbers helpt de hoogtepunten uit video’s van wedstrijden te halen. Coimbra promoveert op 18 maart 2016.

Waarde Groningse huizen daalt met 1 miljard euro door aardbevingen
Wanneer:12 maart 2016

De door gaswinning veroorzaakte aardbevingen leiden tot een ernstige verstoring van de woningmarkt. Daardoor staan prijzen onder druk, maar de mate waarin dat het geval is, bleef tot nu toe onduidelijk. Prof. George de Kam maakte een doorrekening met een recent door de VU ontwikkeld model.

Studenten maken met cliënten Noorderbrug foto-expositie over leefwerelden
Wanneer:09 maart 2016

Honours-studenten van de RUG hebben in het kader van hun opleiding, sociale geografie en planologie, meegewerkt aan de foto-expositie “Laten Zien”. Een project van studenten van de RUG, Kunstacademie Minerva en cliënten van de Noorderbrug. Samen gingen ze op ontdekkingsreis door elkaars leefwerelden. De expositie is nog te zien tot 24 maart in het talentencentrum van de Noorderbrug.

Nieuwe bestrijdingsvorm van de suzuki-fruitvlieg
Wanneer:02 maart 2016

De fruitteelt in Europa wordt ernstig bedreigd door een nieuw plaaginsect uit Azië, de suzuki-fruitvlieg. Bioloog Bregje Wertheim onderzoekt de suzuki-fruitvlieg om een geïntegreerd biologisch bestrijdingsprogramma te ontwikkelen.

Kees Aarts benoemd als nieuwe decaan van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Wanneer:29 februari 2016

Het College van Bestuur heeft prof.dr. Kees Aarts per 1 augustus heeft benoemd tot decaan van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW).

RUG start eerste online cursus wetenschap voor kinderen
Wanneer:24 februari 2016

De Rijksuniversiteit Groningen begint met een online cursus over wetenschap, voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. De RUG is de eerste universiteit die zo’n online cursus voor deze groep lanceert. Zeven jonge wetenschappers behandelen elk in een les op laagdrempelige wijze een onderwerp dat aansluit op de leefwereld van kinderen, geïllustreerd met filmpjes. Op 7 maart opent de inschrijving voor de cursus.

RUG begint nieuw masterprogramma: Digital Humanities
Wanneer:17 februari 2016

De RUG start in september met een masteropleiding Digital Humanities: onderzoek in de geesteswetenschappen in een modern, digitaal jasje.

Minder sterfte senioren bij inzet wijkverpleegkundige na acute ziekenhuisopname
Wanneer:16 februari 2016

Minder ouderen overlijden na een acute ziekenhuisopname als een wijkverpleegkundige actief betrokken is bij de nazorg. In vergelijking met het gebruikelijke ontslag uit een ziekenhuis is de sterfte veertig procent lager. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het Universitair Medisch Centrum Groningen en haar collega Bianca Buurman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Bijna 2 miljoen euro subsidie voor nieuw datacentrum ruimtesonde Euclid
Wanneer:11 februari 2016

Prof.dr. Edwin Valentijn van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn collega prof.dr. Koen Kuijken van de Universiteit Leiden ontvangen 1.985.000 euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het geld gaat naar een nieuw datacentrum waar over enkele jaren data van de Euclid-satelliet zullen worden verwerkt. Euclid is de volgende kosmische missie van de European Space Agency (ESA).

‘Slik bij ernstige stollingsafwijkingen niet de pil’
Wanneer:11 februari 2016

Trombose door het slikken van de pil is een zeldzame bijwerking. Het risico op trombose bij pilgebruikende vrouwen kan toenemen als zij ook een erfelijke stollingsafwijking hebben of als hun moeder of zus trombose blijkt te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Liesbeth van Vlijmen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij raadt pilgebruik bij vrouwen met ernstige stollingsafwijkingen af en adviseert uitgebreide voorlichting over keuzes in anticonceptiemethoden bij vrouwen waar trombose in de familie voorkomt. Van Vlijmen promoveert op 17 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Huizenprijzen omhoog na herontwikkeling industrieel erfgoed
Wanneer:10 februari 2016

Mark van Duijn onderzoekt de effecten van de herontwikkeling van industrieel erfgoed in Nederland op de waarde van naburige reeds bestaande huizen. Het blijkt dat de negatieve effecten op de huizenmarkt voor de herontwikkeling verdwijnen na renovatie: de prijzen van de woningen stijgen naar een niveau dat vergelijkbaar is met soortgelijke buurten.

Exergame om balans ouderen te trainen
Wanneer:03 februari 2016

Promovendus Mike van Diest (researchcentrum SPRINT/UMCG) heeft een game ontwikkeld waarmee ouderen thuis hun balans kunnen verbeteren. Zo kunnen valincidenten beter voorkomen worden. Met de game maken ouderen voor de tv schaatsbewegingen. Een camera registreert dat en toont hun bewegingen in een virtuele schaatstocht op het tv-scherm.

Beeldherkenning helpt politie bij opsporen kinderporno
Wanneer:02 februari 2016

Industrieel ingenieur Laura Fernández Robles heeft een softwarematige oplossing ontwikkeld voor drie verschillende toepassingen van beeldherkenning. Een daarvan is een programma om digitaal objecten te identificeren op foto’s met kinderporno. De Spaanse politie heeft deze methode inmiddels in gebruik. Fernández Robles ontwikkelde ook software om varkenssperma te classificeren en slijtage aan freeskoppen te monitoren. Ze promoveert 5 februari 2016 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Niels Taatgen gekozen tot Docent van het Jaar
Wanneer:28 januari 2016

Prof.dr. Niels Taatgen is gekozen tot RUG Docent van het Jaar 2015. De hoogleraar Cognitive Modelling aan de Faculty of Science and Engineering won tijdens de Dag van het Onderwijs de juryprijs.

RUG-onderzoeker Jeanine Olsen publiceert genoom zeegras in Nature
Wanneer:27 januari 2016

Een internationaal consortium onder leiding van RUG-hoogleraar Mariene Biologie Jeanine Olsen heeft een beschrijving van het genoom van het zeegras Zostera marina gepubliceerd in het tijdschrift Nature van 27 januari. Zeegrassen zijn de enige bloeiende planten die teruggekeerd zijn naar de zee. Die stap is vermoedelijk de meest extreme aanpassing die een op land (of in zoet water) levende soort kan ondergaan. Zeegrassen bieden daarom een unieke mogelijkheid om die aanpassingen te bestuderen

Het genoom van de bloeiende plant die naar zee ging
Wanneer:26 januari 2016

Zeegrassen zijn de enige bloeiende planten die teruggekeerd zijn naar de zee. Die stap is vermoedelijk de meest extreme aanpassing die een op land (of in zoet water) levende soort kan ondergaan. Zeegrassen bieden daarom een unieke mogelijkheid om die aanpassingen te bestuderen. Een internationaal consortium onder leiding van RUG-hoogleraar mariene biologie Jeanine Olsen heeft een beschrijving van het genoom van het zeegras Zostera marina gepubliceerd in het tijdschrift Nature van 27 januari 2016.

GreenMetric Ranking: RUG duurzaamste universiteit van Nederland
Wanneer:25 januari 2016

De RUG staat in de afgelopen weekend gepubliceerde GreenMetric Ranking op de twaalfde plaats. De RUG steeg 36 plaatsen ten opzichte van vorig jaar en is daarmee in deze ranglijst nu de duurzaamste universiteit van Nederland. De University of Nottingham staat op de eerste plek.

Hersenonderzoekers UMCG starten onderzoek naar voorkómen van terugval na depressie
Wanneer:25 januari 2016

De onderzoekers gaan in hun onderzoek na wat de effecten van preventieve cognitieve therapie zijn. Daarmee willen zij meer te weten komen over de mechanismen die een rol spelen bij terugval bij depressie. Het is voor het eerst dat de werkingsmechanismen van preventieve cognitieve therapie voor het voorkomen van depressie onderzocht uitgebreid onderzocht worden.

Schoolvak Nederlands is niet meer van deze tijd
Wanneer:21 januari 2016

Het schoolvak Nederlands heeft te weinig inhoud en is niet uitdagend genoeg. Ook sluit het onvoldoende aan bij de maatschappelijke eisen voor taalvaardigheid en geletterdheid. Dat moet en kan beter. Vakwetenschappers van acht universiteiten lanceren samen met docenten Nederlands op vrijdag 22 januari in Groningen een manifest met stellingen voor verbetering.

Voorraadbeheer bibliotheken kan veel goedkoper
Wanneer:20 januari 2016

Logistieke processen bij verhuurbedrijven met meerdere locaties zijn gemakkelijk te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Gerlach van der Heide. Hij heeft voor bibliotheken een nieuwe vorm van voorraadbeheer en distributie opgesteld en concludeert dat de logistieke kosten met circa dertig procent naar beneden kunnen.

Open dag Rijksuniversiteit Groningen
Wanneer:19 januari 2016

Ruim 8000 middelbare scholieren en ouders bezoeken vrijdag 29 januari de Open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Grote Europese onderzoeksubsidie voor twee UMCG-onderzoekers
Wanneer:19 januari 2016

Psycholoog Marieke Wichers en moleculair oncoloog Marcel van Vugt ontvangen een grote wetenschappelijk subsidie van de EU. Beiden krijgen van de European Research Council de Consolidator Grant, een Europese subsidie voor talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring als zelfstandig onderzoeker. Zowel Wichers als Van Vugt ontvangt een bedrag van 2 miljoen euro.

Vóór zwangerschap testen op ernstige erfelijke ziekten nu mogelijk
Wanneer:14 januari 2016

Het Universitair Medisch Centrum Groningen biedt als eerste universitair medisch centrum in Nederland alle stellen met een kinderwens een dragerschapstest aan. Deze geeft aan of hun toekomstige baby kans heeft op ernstige erfelijke ziektes, ook al komen deze nog niet in de familie voor. Tevens start het UMCG een onderzoek naar de psychologische impact en praktische haalbaarheid van het aanbieden van de test door de huisarts.

Een huis delen: hoe hou je het leuk?
Wanneer:13 januari 2016

Steeds vaker kiezen mensen van uiteenlopende leeftijden ervoor om woonruimte te delen. Onderzoeker Marc Pauly van het Kenniscentrum Filosofie ontwikkelde een handleiding voor wonen in een woongroep.

RUG organiseert raadpleging over kennisagenda aardbevingsgebied
Wanneer:11 januari 2016

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert 30 januari een dag voor inwoners uit het aardbevingsgebied om mee te praten over de kennisagenda van de regio, waarin prioriteiten worden bepaald over de onderwerpen waar meer kennis over ontwikkeld zou moeten worden. Hierbij ligt de focus op een kennisagenda voor de “bovengrondse aardbevingsproblematiek”.

Verklaar de liefde aan je favoriete natuur
Wanneer:06 januari 2016

Kunnen mensen die van hetzelfde natuurgebied houden krachtige online gemeenschappen vormen? En kunnen zij op die manier bijdragen aan het beheer van de Wadden, de Veluwe of de Biesbosch? Ja natuurlijk, zegt onderzoeker Frans Sijtsma. Samen sta je sterk in het behoud van unieke locaties, en dat kan tegenwoordig prima op afstand. Hij roept iedereen op online de liefde te verklaren aan zijn of haar favoriete natuur op greenmapper.nl.

Beperkte stijging belastingen grote gemeenten
Wanneer:05 januari 2016

De grote gemeenten verhogen hun woonlasten dit jaar met gemiddeld 0,6 procent. Dat is een kleinere stijging dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie (0,9 procent) is sprake van een lichte daling. Dat blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2016, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Promovendus maakt recyclebaar rubber (video)
Wanneer:16 december 2015

Promovendus Laurens Polgar heeft nieuw, recyclebaar rubber gemaakt. Door een ander systeem te gebruiken om het rubber te verbinden heeft Polgar rubber gemaakt dat volledig recyclebaar is tot nieuw rubber, met behoud van al zijn eigenschappen.

Minder eenzijdige fietsongevallen door simpele aanpassingen van de berm
Wanneer:09 december 2015

Hoogleraar Dick de Waard werkt aan de ontwikkeling van het ‘vergevingsgezinde fietspad’, waar minder enkelvoudige ongevallen gebeuren.

Eerste blik op eiwitcomplex dat celdeling regelt
Wanneer:08 december 2015

Celbiologen wisten dat het er moest zijn maar niemand kon aantonen dat het er inderdaad was: het divisoom, een eiwitcomplex dat verantwoordelijk is voor de celdeling bij bacteriën. Nu hebben twee biochemici van de RUG als eersten dit divisoom in beeld gebracht. Zij publiceerden de eerste blik op dit complex op 8 december in het tijdschrift Scientific Reports.

Grote dataset beschrijft rol eiwitten in bacterie
Wanneer:08 december 2015

RUG-onderzoekers hebben samen met collega’s uit Zwitserland een grootschalige kwantitatieve en kwalitatieve analyse gemaakt van de eiwitten die de bacterie Escherichia coli maakt onder 22 verschillende condities. Uiteindelijk is het grootste deel (ruim 90 procent) van de eiwitmassa in de cel beschreven. De resultaten zijn een goudmijn voor onderzoekers. Een eerste beschrijving van de resultaten is op 7 december gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biotechnology.

Koninklijke onderscheiding voor Jaap van Manen
Wanneer:03 december 2015

Donderdag 3 december ontving prof. dr. J.A. van Manen ter gelegenheid van zijn emeritaat een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester P.E.J. den Oudsten van de gemeente Groningen. Van Manen is hoogleraar Corporate Governance bij de afdeling Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Wanordelijke omgeving leidt tot navolgen heldere doelen
Wanneer:02 december 2015

Mensen zijn in een wanordelijke alledaagse omgeving eerder geneigd om een doel dat hen wordt voorgehouden te accepteren en te volbrengen, zoals bijvoorbeeld meedoen aan een spaaractie. Dat blijkt uit een recente publicatie van professor Bob Fennis en Jacob Wiebenga in The Journal of Environmental Psychology.

Buurtgroen gezonder als het makkelijk toegankelijk en bruikbaar is
Wanneer:30 november 2015

Bewoners van een wijk met veel toegankelijk en bruikbaar groen zijn meer gehecht aan het groen in hun buurt en voelen zich psychisch gezonder dan bewoners van een wijk met evenveel maar minder goed toegankelijk groen. Promovenda Yang Zhang ondervroeg 223 bewoners van de Groningse wijken Corpus den Hoorn-Noord en De Hoogte.

Spin-off bedrijf RUG bespaart energiekosten tot 35%
Wanneer:25 november 2015

Faris Nizamic en Tuan Anh Nguyen, promovendi bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, hebben het bedrijf Sustainable Buildings opgericht, dat klanten helpt het energieverbruik te verlagen tot wel 35%.

Nieuwe techniek kan lekkage ondergrondse CO 2 -opslag meten
Wanneer:24 november 2015

RUG-promovenda Charlotte van Leeuwen heeft een techniek ontwikkeld waarmee lekkage van kooldioxide (CO2) uit een ondergrondse opslag is te meten. Dit is belangrijk voor het controleren of dit soort opslag het broeikasgas werkelijk uit de atmosfeer houdt. Van Leeuwen promoveert op 27 november 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Anatomie van de bloemkleur
Wanneer:24 november 2015

Je zou denken dat biologen alles weten over bloemkleur. Maar hoe die kleur precies ontstaat, bleek nog een raadsel. Casper van der Kooi maakte een fysisch model dat beschrijft hoe pigmenten zorgen voor kleur. Het leverde enkele verrassende conclusies op. Op 27 november 2015 verdedigt Van der Kooi zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen, slechts een jaar na het behalen van zijn masterdiploma.

RUG benoemt hoofd communicatie en hoofd internationale strategie en relaties
Wanneer:19 november 2015

De Rijksuniversiteit Groningen heeft twee nieuwe afdelingshoofden benoemd. Bas Rutgers start met ingang van 23 november als hoofd van de afdeling Communicatie. Begin 2016 zal Paul Bolt starten als hoofd van de nieuwe afdeling Internationale Strategie & Relaties. Het College van Bestuur en de directie van het Bureau van de universiteit verheugen zich op hun komst.

Nieuwe methode om blessures voorste kruisband te voorkomen
Wanneer:18 november 2015

Anne Benjaminse (RUG/UMCG), die vorige week promoveerde, heeft ontdekt dat preventieprogrammas voor voorstekruisbandblessures wellicht kunnen worden verbeterd met principes uit het motorisch leren.

Krimpdorp lijdt niet onder sluiten school
Wanneer:11 november 2015

Het sluiten van scholen in krimpgebieden leidt steevast tot verhitte protesten. Dat is onterecht, vindt krimpdeskundige Tialda Haartsen van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Haartsen is het een hardnekkige mythe dat met het verdwijnen van de school de leefbaarheid in het dorp enorm onder druk komt te staan.

Studente wil app maken om gaatjes bij kinderen te voorkomen
Wanneer:04 november 2015

Een app die gaatjes bij kinderen helpt voorkomen: met dat idee heeft Nynke Tjeerdsma de Hokwerda Award 2015 gewonnen. De studente Tandheelkunde uit Groningen ontving de prijs voor duurzame mondzorg begin oktober op het studentencongres van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen.

‘Verborgen’ data nu voor iedereen toegankelijk
Wanneer:28 oktober 2015

De GeoDienst van de RUG heeft een nieuwe website gelanceerd, opendata.rug.nl, met allemaal gegevens waar mensen normaal niet zo snel bij kunnen komen.

Betere geluidsomgeving kan probleemgedrag beperken
Wanneer:21 oktober 2015

Probleemgedrag bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen kan verminderen door hun geluidsomgeving te verbeteren. Dat concludeert promovenda Kirsten van den Bosch. Zij heeft een app ontwikkeld die begeleiders in zorginstellingen kunnen gebruiken.

Onderzoek ‘dark tourism’ en emoties krijgt impuls
Wanneer:14 oktober 2015

Het reizen naar conflictgebieden en historische plaatsen waar zich duistere gebeurtenissen hebben afgespeeld is een nauwelijks bestudeerd fenomeen. Dorina Buda bestudeert deze vorm van reizen, die bekend staat als ‘dark tourism’. Ze ontving deze zomer een Veni-subsidie.

Slimme systemen besparen energie en geld
Wanneer:05 oktober 2015

Promovendus Ilche Georgievski heeft de Bernoulliborg op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikt als een ‘levend laboratorium’ om systemen te ontwikkelen die energie en geld kunnen besparen. De resultaten, die toepasbaar zijn op allerlei andere gebouwen, kunnen een gemiddelde besparing op de energierekening van 35 procent opleveren. In de kantine van de Bernoulliborg wist Georgievski zelfs 80 procent stroom te besparen. Hij verdedigt zijn proefschrift waarin hij de systemen achter deze besparingen beschrijft op 9 oktober 2015 aan de RUG.

Noordelijke ondernemers profiteren van ideeën studenten
Wanneer:05 oktober 2015

Studenten van de master Small Business and Entrepreneurship van de RUG hebben diverse noordelijke ondernemers advies gegeven. Ze zijn aan de slag gegaan met vragen vanuit het midden- en kleinbedrijf en hebben de ideeën voor de ingediende cases besproken met ‘hun’ bedrijf.

University of Groningen and Energy Academy Europe launch unique MOOC on Energy Transition
Wanneer:05 oktober 2015

The University of Groningen and Energy Academy Europe have launched a Massive Online Open Course (MOOC) on the topic of energy transition. A multidisciplinary approach is needed in order to solve the energy puzzle. This free course provides a unique approach, taking advantage of the broad range of scientific disciplines within the University of Groningen. The course is aimed at both academic students as well as professionals. The MOOC starts on October 12th, and participation is free. Those interested can register here.

Andere aanpak burenoverlast
Wanneer:30 september 2015

De snel om zich heen grijpende verstedelijking leidt vaak tot spanningen in de samenleving. Burenoverlast is daar een van. Michel Vols pleit voor een andere aanpak van overlastgevers

RUG ontvangt gasten van gerenommeerde buitenlandse universiteiten
Wanneer:24 september 2015

De RUG ontving op 20 en 21 september afgevaardigden van zestien universiteiten en onderzoeksinstituten. CvB-voorzitter Sibrand Poppema begroette gasten van onder meer de University of Maryland (VS), Nanyang Technological University (Singapore), Sun Yat-sen University (China), Eduardo Mondlane University (Mozambique) en de English and Foreign Language University (Hyderabad, India).

RUG en Energy Academy Europe lanceren unieke MOOC over energietransitie
Wanneer:24 september 2015

De gratis online cursus voorziet in een uniek perspectief op de energietransitie, door gebruik te maken van de grote verscheidenheid aan wetenschappelijke disciplines binnen de RUG. De cursus is zowel op studenten als op professionals gericht en begint op maandag 12 oktober.

Weekend van de Wetenschap in Groningen (3 en 4 oktober)
Wanneer:24 september 2015

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers op zondag 4 oktober terecht bij Zpannend Zernike, Gezond Groningen, het Infoversum en het Universiteitsmuseum voor een uitgebreid aanbod van lezingen, demonstraties en films.

Nieuw rekencluster geeft onderzoekers extra mogelijkheden
Wanneer:23 september 2015

Het Centrum voor Informatietechnologie heeft een nieuw snel rekencluster in gebruik genomen: Peregrine. Rampal Etienne, een bioloog die wiskundige modellen gebruikt, en Gertjan van Noord, die met de computer taal wil ontleden en begrijpen, vertellen over hun onderzoek. met dit rekencluster.

Onderzoeksbeurzen van 100K voor FEB’s Jutta Bolt: de toekomst van landbouw en inkomensongelijkheid in Afrika
Wanneer:22 september 2015

Is de toekomst van de voedselzekerheid in Afrika het meest gebaat bij kleine, of bij grootschalige landbouw? Hoe en waarom ontwikkelt inkomensongelijkheid zich in Afrikaanse landen? Dit zijn de onderwerpen van twee grootschalige onderzoeken van FEB econoom Jutta Bolt in samenwerking met onderzoekers van onze partneruniversiteit in Lund, Zweden.

U-Meet: Rondom de Zon (1 oktober)
Wanneer:21 september 2015

Op donderdagavond 1 oktober worden in het Infoversum vijf lezingen gehouden ‘Rondom de Zon’. In 500 seconden, de tijd die het zonlicht erover doet om de aarde te bereiken, brengen wetenschappers hun kennis over aan het publiek.

Nieuwe faciliteit voor start-ups in de chemie geeft impuls aan innovatie Zernike Campus
Wanneer:21 september 2015

Innolab Chemie, een nieuwe proeftuin voor startups in de chemie, wordt zaterdag 26 september 2015 geopend op Zernike Campus Groningen. Gedeputeerde Patrick Brouns, hoogleraar Organische Chemie Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen en Gerard van Harten, het boegbeeld van de Topsector Chemie, zullen de opening verrichten. Innolab Chemie biedt starters in de chemie algemene laboratoriumfaciliteiten zoals zuurkasten, labtafels met daarnaast kantoorruimte.

Astronomen vinden geheimzinnig filament
Wanneer:17 september 2015

Terwijl ze het allereerste licht in het universum wilden bestuderen met de LOFAR telescoop ontdekten RUG-sterrenkundigen onverwachte draadvormige structuren in ons melkwegstelsel.

Social media hebben voor sommige ouderen juist een negatief effect
Wanneer:16 september 2015

Social media zijn niet altijd geschikt om de isolatie van ouderen te doorbreken. Dat blijkt uit onderzoek waarop Eveline Hage promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzocht het gebruik van social media door ouderen en de effecten daarvan. Voor sommigen blijkt aanwezigheid op social media juist een negatief effect te hebben.

RUG opnieuw bij beste 100 universiteiten wereldwijd
Wanneer:15 september 2015

De Rijksuniversiteit Groningen behoort opnieuw tot de top 100 van een belangrijke internationale ranglijst. In de QS World University Rankings neemt de RUG dit jaar plek 100 in.

‘Wave’ stuurt informatie door magneet
Wanneer:14 september 2015

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben, samen met collega’s uit Utrecht en Brest, een nieuw principe ontdekt waarmee informatie tussen elektronische circuits kan worden verstuurd. Maar het kan ook helpen om op efficiëntere manier stroom op te wekken uit warmteverschillen. De resultaten zijn op 14 september verschenen in het tijdschrift Nature Physics.

Geneticus Cisca Wijmenga ontvangt Spinozapremie
Wanneer:14 september 2015

NWO-voorzitter Jos Engelen en staatssecretaris Sander Dekker van OCW reikten vanmiddag in Den Haag de NWO-Spinozapremies uit aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers, onder wie Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Ouderen hebben behoefte aan thuisgevoel in de buurt
Wanneer:09 september 2015

We blijven steeds langer zelfstandig wonen. Maar zijn onze buurten en de samenleving als geheel daar wel op ingesteld? Promovenda Debbie Lager stelt dat we onze wijken en ons gedrag moeten aanpassen om ouderen meer het gevoel te geven er bij te horen.

RUG-alumnus hoogste ambtenaar in Europa
Wanneer:09 september 2015

Alexander Italianer, die zijn universitaire opleiding econometrie en vervolgens zijn PhD voltooide aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, is sinds 1 september de nieuwe Secretaris Generaal van de Europese Commissie.

Vergroot de impact van onderzoeksdata
Wanneer:02 september 2015

Onderzoeksdata professioneel en efficiënt beheren wordt steeds belangrijker. Het Research Data Office van de RUG helpt bij het verzamelen, bewaren en presenteren van onderzoeksgegevens en geeft advies over het opstellen van ‘research data management plans’ bij onderzoeksvoorstellen.

Holland Scholarships uitgereikt aan binnenkomende en uitgaande studenten
Wanneer:02 september 2015

Op donderdag 27 augustus werd een aantal Holland Scholarships uitgereikt door prof.dr. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur. In totaal ontvingen tien internationale studenten die bij de RUG komen studeren en 31 RUG-studenten die in het buitenland gaan studeren een Holland Scholarship.

Two groups of students from Osaka University visit Groningen
Wanneer:31 augustus 2015

This August - September the University of Groningen is happy to welcome two groups of Japanese students from Osaka University. 17 Japanese students attend the annual English Summer programme at the Faculty of Arts and the Language Centre.

Friese faculteit nu heel dichtbij
Wanneer:26 augustus 2015

De voorlopige naam luidt RUG/Campus Fryslân: provincie Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Leeuwarden bespreken momenteel de oprichting van een universitaire faculteit in Leeuwarden. De drie partijen verwachten eind september tot overeenstemming te komen.

Succesvolle introductiedag voor studenten in Leeuwarden
Wanneer:26 augustus 2015

Afgelopen maandag 24 augustus vond de Leip! Intro, de gezamenlijke introductiedag voor studenten in Leeuwarden, voor de tiende maal plaats. Onder de 3500 deelnemende studenten waren circa veertig studenten aanwezig die de UCF vertegenwoordigden.

Energy Academy Europe verzorgt onderwijs in Mozambique
Wanneer:26 augustus 2015

De RUG en de Energy Academy Europe gaan de komende vier jaar in Mozambique de kennisinfrastructuur op het gebied van energie versterken. RUG en Energy Academy gaan opleidingen opzetten aan Mozambikaanse kennisinstellingen en stafleden opleiden.

Janka Stoker voorzitter RvC Economic Board Groningen
Wanneer:19 augustus 2015

Prof.dr. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap & Organisatieverandering, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Economic Board Groningen (EBG). De EBG is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied te versterken.

Berichtgeving over verre wereldgebeurtenissen beïnvloedt lokale groepsrelaties
Wanneer:12 augustus 2015

Berichtgeving over de Griekse schuldencrisis, de Arabische Lente of het atoomprogramma van Iran beïnvloedt onze blik op de betrokken bevolkingsgroepen elders in de wereld, maar heeft tegelijkertijd ook invloed op ons beeld van groepen in onze directe omgeving. Dat concludeert promovendus Thijs Bouman. Hij onderzocht hoe berichtgeving over verre wereldgebeurtenissen lokale groepsrelaties kan veranderen.

Onze Wijk Duurzaam in 2030, maar hoe?
Wanneer:05 augustus 2015

Wij zijn duurzaam in 2030! Het klinkt sympathiek, maar er komt heel wat bij kijken om die ambities waar te maken. In deze Unifocus-video vertelt prof.dr. Bert Scholtens wat er allemaal bij komt kijken als een dorp, stad of gemeente een duurzaamheids- of energiedoelstelling heeft.

Hoe waar is onze waarneming?
Wanneer:29 juli 2015

Wat bepaalt onze waarneming? En wat zien mensen nou echt? Dat zijn vragen waar experimenteel psycholoog Jacob Jolij zich over buigt. Hij ontdekte onder meer dat koffie drinken je waarneming kan veranderen.

RUG-onderzoekers presenteren resultaat pilot Kennisplatform Windenergie
Wanneer:23 juli 2015

De hinder die omwonenden ervaren van windturbines hangt niet alleen af van de daadwerkelijke geluidsproductie, maar ook van verschillende psychologische factoren, bijvoorbeeld de mate waarin omwonenden inspraak hebben en serieus worden genomen. Het is daarom belangrijk om belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken bij het plannen van een windturbine(park).

Mens en dier dichter bij elkaar door oorlog
Wanneer:22 juli 2015

De Eerste Wereldoorlog is een belangrijk kantelpunt geweest in onze omgang met dieren, blijkt uit onderzoek van historica Monika Baár. De band met bijvoorbeeld honden en paarden die op het slagveld ontstond, zorgde voor een andere visie op dieren. In deze aflevering van Unifocus vertelt Baár meer over haar onderzoek.

Omvangrijke Horizon 2020-subsidie voor Arctisch Centrum
Wanneer:15 juli 2015

Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum, heeft onlangs een omvangrijke Horizon 2020-subsidie toegekend gekregen ter ondersteuning van een Innovative Training Network (ITN). De Rijksuniversiteit Groningen zal samen met de universiteiten van York, Kopenhagen en Stockholm een nieuwe generatie beginnende onderzoekers gaan opleiden in de nieuwste interdisciplinaire methoden voor de archeologische wetenschap, zoals oude genomica, nieuwe methoden voor koolstofdatering en onderzoek naar organische resten.

Groningen start pilot voorkomen taalachterstand kinderen
Wanneer:15 juli 2015

In Groningen wordt voor het eerst in Nederland het programma ‘Success for All’ toegepast, ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Robert Slavin. Dat richt zich op het voorkomen van taalachterstand. De effectiviteit van dit programma wordt onderzocht door Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde aan de RUG. In deze Unifocus-video vertelt hij meer over zijn onderzoek.

Ervaringen jongeren in zorg komen niet overeen met hun behoeftes
Wanneer:08 juli 2015

Communicatie tussen cliënten en hulpverleners speelt een cruciale rol in de zorg. Maar de ervaringen van jongeren in de zorg voor jeugd komen op dat gebied vaak niet overeen met hun behoeftes. Dat heeft een negatief effect op de participatie van jongeren in het zorgproces en het verminderen van hun problemen in het eerste behandeljaar.

3D-beeld van protonenbundels in de maak
Wanneer:10 juni 2015

Onderzoekers van het KVI-CART werken aan een apparaat waarmee een behandelplan voor kankerpatiënten die met protonenbundels bestraald worden in één keer driedimensionaal gecontroleerd kan worden.

Ontvlezing en voorouderverering onderdeel grafcultuur terpbewoners
Wanneer:03 juni 2015

Ontvlezing en voorouderverering maakt volgens promovenda Annet Nieuwhof onderdeel uit van de begraafcultuur van terpbewoners. Nieuwhof heeft onderzoek gedaan naar een aantal opmerkelijke prehistorische schedels en presenteert een nieuwe visie op de rituelen, waaronder de begraafcultuur, in de terpenperiode. Overleden mensen werden niet gecremeerd volgens Nieuwhof, maar de schedels en botten werden na excarnatie (ontvlezing) in huis bewaard of begraven als onderdeel van rituele voorouderverering.

Nieuwe gratis online cursus: Why do we age?
Wanneer:27 mei 2015

Het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG start op 1 juni 2015 met een gratis online cursus over Verouderingsbiologie: Why do we age?

Nieuw onderzoekinstituut GELIFES zet aanpassing van levende systemen centraal
Wanneer:22 april 2015

Op 22 april markeert een openingssymposium de start van het nieuwe onderzoekinstituut GELIFES.

Lokale duurzame energie-initiatieven versterken met innovatieve technologie
Wanneer:20 februari 2015

Een duurzame samenleving vraagt om meer ruimte voor lokale initiatieven en innovatieve technologie. Bovendien zijn uitvoerbare scenario’s nodig, waarin lokaal opgewekte duurzame energie aansluit bij de bestaande energiesystemen. NWO heeft een subsidie van 375.000 euro toegekend aan de Rijksuniversiteit Groningen (dr. Henny van der Windt) en de Universiteit Twente (dr.ir. Ellen van Oost) voor een onderzoek naar de technische én maatschappelijke mogelijkheden voor lokale duurzame energiesystemen. Ook enkele bedrijven dragen inhoudelijk en financieel bij aan het onderzoek, waardoor 500.000 euro in het project wordt geïnvesteerd.

Universiteitsbibliotheek start in februari met grondige renovatie vierde verdieping
Wanneer:29 januari 2015

Zodra de tentamenperiode van januari is afgerond, wordt de bovenste etage van de Universiteitsbibliotheek Groningen grondig aangepakt. De hele verdieping wordt gestript om vervolgens te worden ingericht volgens de tekeningen van het Definitief Ontwerp (januari 2015). Medio 2015 zal de vierde verdieping gereed zijn en wordt het renovatieproject vervolgd met de derde verdieping.

Open dag Rijksuniversiteit Groningen
Wanneer:29 januari 2015

Ruim 7000 middelbare scholieren en ouders bezoeken vrijdag 30 januari de Open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze maken er uitgebreid kennis met maximaal vier opleidingen. De opleidingen presenteren zich zoveel mogelijk in hun eigen gebouwen, verspreid over de stad Groningen. Daarnaast kunnen aankomende studenten themalezingen volgen, informatiemarkten bezoeken, een studiekeuzeworkshop volgen of een stadswandeling maken. Aanmelding voor de open dag is verplicht via www.rug.nl/opendag.

Nóg later maaien om grutto te redden
Wanneer:06 januari 2015

Weilanden waar grutto’s broeden, zouden pas ná 1 juli moeten worden gemaaid. Dat is de meest effectieve maatregel om de voortdurende afname van het aantal grutto’s te remmen. Dit blijkt uit het onderzoek van Rosemarie Kentie, waarop zij 9 januari 2015 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

RUG breidt uit naar Drenthe
Wanneer:05 januari 2015

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent een dependance Drenthe.

Woonlasten grote gemeenten stijgen minder dan inflatie
Wanneer:02 januari 2015

De grote gemeenten verhogen hun woonlasten dit jaar met gemiddeld 0,8 procent.

printView this page in: English