Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Samen onderzoek doen IP & Business Development Verhalen

Kennisoverdracht naar maatschappij en industrie

‘En dan heb je ineens een commercieel product in handen’

Valorisatie loont. Kennisbescherming helpt bij het vinden van commerciële en maatschappelijke partners om kennis toegepast te krijgen en zo maatschappelijke impact te creëren. Daarnaast mag je als onderzoeker van RUG en UMCG een kwart van de revenuen die vrijkomen uit commerciële toepassing van kennis naar eigen inzicht besteden voor nieuw onderzoek. Prof. dr. Erik Frijlink, prof. dr. Hedderik van Rijn, prof. dr. Francesco Picchioni en dr. Eize Stamhuis financieren onderzoek voor een deel vanuit royalties. Hun verhaal.

Prof. Erik Frijlink

De onderzoek-vrijheid van professor Erik Frijlink

In Nederland wordt inmiddels bijna al het onderzoek gestuurd door financiers. De vrijheid van de onderzoeker is daarbij begrensd door de kaders van de goedgekeurde onderzoeksvoorstellen. Prof. dr. Erik Frijlink, van de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de RUG, bevindt zich wat dat betreft in een luxe positie: hij kan een deel van zijn onderzoek financieren uit de royalties van zijn vindingen, de Genuair en Twincer.

Prof. Hedderik van Rijn

Meer dan 500.000 scholieren leren beter dankzij RUG-vinding

In het lab ontwikkelde prof. dr. Hedderik van Rijn, Experimentele Psychologie en Psychometrische & Statistische Technieken, het algoritme Slim Stampen. Slim Stampen is een digitaal adaptief overhoorprogramma dat het leren aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Van Rijn: ‘Tijdens ons experimentele onderzoek werd het duidelijk dat het programma een potentieel commerciële waarde vertegenwoordigde. Het voelde goed. Maar voor wie, wat en hoe?’

Prof. Francesco Picchioni

Rubber voor de eeuwigheid

Prof. dr. Francesco Picchioni, Chemische Technologie, Rijksuniversiteit Groningen, heeft spreekwoordelijk goud in handen. In 2016 is er een patent aangevraagd op zijn onderzoek dat recycling van autobanden mogelijk maakt voor nieuwe duurzame toepassingen. ‘Recyclen van rubber is echt een maatschappelijk probleem. Het overschot aan gebruikt rubber wordt nu verbrand en dat is slecht voor het milieu. Door onze vinding krijgt rubber uit afgedankte autobanden een nieuwe functie.’

Prof.dr. Eize Stamhuis

Van paperclip tot patent

Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat albatrossen veilig landen door ‘wiebelende’ vleugelbewegingen te maken. Bovendien ziet hij een mogelijke toepassing van deze oscillatietechniek om de bladen van windturbines efficiënter te maken. Hij weet op het intellectueel eigendom (IP) een patentaanvraag in te dienen en hiervoor ook de windindustrie te interesseren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Energie oogsten uit golven

Met de Ocean Grazer is een systeem ontwikkelt om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan. De Ocean Grazer haalt op het wateroppervlak via een ingenieus systeem van adaptieve boeien, die samen een soort deken vormen, energie uit golven. De boeien drijven op hun beurt zuigers aan die een balg op de zeebodem van potentiële energie voorzien. In combinatie met windturbines benut de Ocean Grazer meerdere energiebronnen tegelijk, met opslag ter plekke.

IP & Business Development

Het IP & Business Development team richt zich op het versterken van de maatschappelijke impact van het onderzoek van de universiteit (UG) en het medisch centrum (UMCG).

Wij ondersteunen:

Northern Knowledge

  • Bescherming van de intellectuele eigendom (IP)
  • Octrooieren
  • Business Development
  • Licentiëring en overdracht van technologie en kennis
Laatst gewijzigd:08 juli 2019 11:57
View this page in: English