Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Organization History

Ponstypistes en rekenaarsters

Ponstypistes, v.l.n.r. Wilma Kamphorst, Ciska Rook, Edy van Riel, Truida Olinga, Tijdens een pauze voor het Rekencentrum aan Landleven, begin jaren 70.
Ponstypistes, v.l.n.r. Wilma Kamphorst, Ciska Rook, Edy van Riel, Truida Olinga, Tijdens een pauze voor het Rekencentrum aan Landleven, begin jaren 70.
Eind december 2005 vertelde Wilma dat ze na twee uur ponsen tien minuten moesten pauseren. Dat heette toen de IBM-norm: om RSI - zoals dat later zou heten - tegen te gaan.
lege ponskaart
lege ponskaart

Tot eind jaren 70 had het rekencentrum een aantal vrouwen in dienst, die met een speciale machine kaarten ponsten.  Bij programmeerpractica in de jaren zestig en zeventig schreven praktikanten met de hand hun programma's, die door de ponstypistes werden verwerkt.  Verdere werkzaamheden: enquêtegegevens, salarisgegevens, etc.

Rekenaarsters

Op 28 november 2005 werd er op de tv (NL1) een programma vertoond getiteld "Rekenaarsters" (regie Grietje Keller) over een verdwenen beroep, vooral uit geoefend op de Mathematisch centrum in de jaren 50, 60. Na de intrede van de computer gingen de rekenaarsters programmeren, tot ze in het huwelijk traden en er mee ophielden. Het waren voor het merendeel mannen die daarna het programmeren overnamen. De ICT werd een zaak van voornamelijk mannen.

In het programma werd een shot getoond van de rekenhal van het rekencentrum aan de Grote Appelstraat uitgezonden tijdens het tv-journaal op 11 oktober 1964.

Gegevens over de vindplaats van deze shot verstrekt door Grietje Keller:


ONDERWERP/TITEL:                        journaal

OMSCHRIJVING SHOT:                        pan door computerruimte

OORSPR. UITZENDDATUM:            1964-11-10

NOB-ARCHIEF NR.:                                    docid 138187
                                                           75804 {film}
                                                           15637M {bliknr.}

         

LICENTIEGEVER:                                    KRO
--------------------
In het archief http://www.beeldengeluid.nl/

Laatst gewijzigd:23 december 2019 13:46