Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Interactieve kaarten Tweede Kamer geven meer inzicht in regionale politieke onvrede

19 april 2023

Hoe verhoudt de regionale onvrede over de politiek zich tot de vertegwoordiging in de Tweede Kamer? Is er in politiek Den Haag wel evenveel aandacht voor de ‘regio’ als voor de Randstad? Een website met interactieve kaarten over de regionale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer geeft meer inzicht in de politieke onvrede.

Team Data Science en de Geodienst van het CIT ontwikkelden een website met interactieve kaarten voor de onderzoekers Caspar van den Berg en Bram Vulpen van Campus Fryslân. Zij doen onderzoek naar regionale vertegenwoording in de Tweede Kamer.

Onderzoeksdata

Onderzocht werd welke plaatsen genoemd worden in Kamervragen in de periode 1994 tot 2021. Ook de geboorte- en woonplaats van Kamerleden in deze periode werd meegenomen in het onderzoek. Samen geven de gegevens een beeld van de vertegenwoordiging van plaatsen of regio’s in politiek Den Haag.

Uitkomsten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle regio’s buiten de Randstad slecht zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De Randstad is weliswaar oververtegenwoordigd, maar de dominantie van de Randstad in het parlement is minder groot dan vooraf was verwacht. Het idee dat Nederland buiten de Randstad in de Kamer slecht wordt vertegenwoordigd, klopt niet helemaal volgens het onderzoek.

Meer informatie

Het volledige artikel over onderzoek is te lezen op de website van NRC. De gegevens zijn in te zien op De Tweede Kamer in kaart.

Laatst gewijzigd:21 april 2023 09:27

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.