Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Interactieve kaarten Tweede Kamer geven meer inzicht in regionale politieke onvrede

19 april 2023

Hoe verhoudt de regionale onvrede over de politiek zich tot de vertegwoordiging in de Tweede Kamer? Is er in politiek Den Haag wel evenveel aandacht voor de ‘regio’ als voor de Randstad? Een website met interactieve kaarten over de regionale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer geeft meer inzicht in de politieke onvrede.

Team Data Science en de Geodienst van het CIT ontwikkelden een website met interactieve kaarten voor de onderzoekers Caspar van den Berg en Bram Vulpen van Campus Fryslân. Zij doen onderzoek naar regionale vertegenwoording in de Tweede Kamer.

Onderzoeksdata

Onderzocht werd welke plaatsen genoemd worden in Kamervragen in de periode 1994 tot 2021. Ook de geboorte- en woonplaats van Kamerleden in deze periode werd meegenomen in het onderzoek. Samen geven de gegevens een beeld van de vertegenwoordiging van plaatsen of regio’s in politiek Den Haag.

Uitkomsten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle regio’s buiten de Randstad slecht zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De Randstad is weliswaar oververtegenwoordigd, maar de dominantie van de Randstad in het parlement is minder groot dan vooraf was verwacht. Het idee dat Nederland buiten de Randstad in de Kamer slecht wordt vertegenwoordigd, klopt niet helemaal volgens het onderzoek.

Meer informatie

Het volledige artikel over onderzoek is te lezen op de website van NRC. De gegevens zijn in te zien op De Tweede Kamer in kaart.

Laatst gewijzigd:21 april 2023 09:27

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...