Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Uitdaging voor scholieren op de vrije zaterdag

Astro Data Science Hackathon 2019
15 oktober 2019

Zwarte blokjes verschijnen op de schermen en hevig getik op de toetsenborden vult de ruimte. Het computer cluster op het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen is vanaf negen uur ’s ochtends gevuld met gemotiveerde scholieren. Zij zijn op hun vrije zaterdag van scholen uit Assen en Groningen naar de Zernike Campus gekomen om deel te nemen aan de ‘Astro Data Science Hackathon’.

De scholieren van het Dr. Nassau College Assen en het Willem Lodewijk Gymnasium en Gomarus college (beide uit Groningen) kwamen, net als enkele eerstejaars van de studie Sterrenkunde aan de RUG, op 5 oktober naar het Kapteyn Instituut om deel te nemen aan de Astro Youth Hackathon. Doel van de dag was het ontwikkelen van een atlas van afbeeldingen gemaakt door de Gratama telescoop van de Blaauw Sterrenwacht.

Deelnemers aan de Hackaton | Foto Willeke Mulder / RUG
Deelnemers aan de Hackaton | Foto Willeke Mulder / RUG

Koffie

Na een aantal flinke koppen koffie begon de dag met een inleiding programmeren. Wat is de computertaal Python precies? Wat is dat zwarte scherm dat we een terminal noemen? Hoe open je bestanden vanuit dit zwarte blokje? Nadat de scholieren zo basiskennis over programmeren hadden gekregen, namen ze een kijkje bij de telescoop bovenop de Bernoulliborg, naast het Kapteyn Instituut.

Websites

Daarna begon het echte programmeerwerk. Eerst was er een les over het verwerken van telescoop data, na de lunch begonnen de scholieren met het maken van hun programma om gegevens van de telescoop om te zetten in een plaatje te schrijven. Pure concentratie ging samen met gelach, gepraat en gezelligheid. Aan het einde van de dag was het resultaat duidelijk: zes groepen met zes prachtige websites waarop hun programma’s en zelf gemaakte afbeeldingen staan.

Twee dagen later, op maandag, volgde het toetje: de leerlingen mochten hun werk presenteren tijdens de Astronomical Data Analysis Software & Systems (ADASS) conferentie in de Martiniplaza. De ‘plenary room’ was gevuld met data analisten en sterrenkundigen uit de gehele wereld. De zaal luisterde stil en vol bewondering naar de resultaten van de leerlingen: een staande ovatie was de beloning voor de deelnemers aan de Hackathon.

Laatst gewijzigd:15 oktober 2019 16:11

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....