Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Uitdaging voor scholieren op de vrije zaterdag

Astro Data Science Hackathon 2019
15 oktober 2019

Zwarte blokjes verschijnen op de schermen en hevig getik op de toetsenborden vult de ruimte. Het computer cluster op het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen is vanaf negen uur ’s ochtends gevuld met gemotiveerde scholieren. Zij zijn op hun vrije zaterdag van scholen uit Assen en Groningen naar de Zernike Campus gekomen om deel te nemen aan de ‘Astro Data Science Hackathon’.

De scholieren van het Dr. Nassau College Assen en het Willem Lodewijk Gymnasium en Gomarus college (beide uit Groningen) kwamen, net als enkele eerstejaars van de studie Sterrenkunde aan de RUG, op 5 oktober naar het Kapteyn Instituut om deel te nemen aan de Astro Youth Hackathon. Doel van de dag was het ontwikkelen van een atlas van afbeeldingen gemaakt door de Gratama telescoop van de Blaauw Sterrenwacht.

Deelnemers aan de Hackaton | Foto Willeke Mulder / RUG
Deelnemers aan de Hackaton | Foto Willeke Mulder / RUG

Koffie

Na een aantal flinke koppen koffie begon de dag met een inleiding programmeren. Wat is de computertaal Python precies? Wat is dat zwarte scherm dat we een terminal noemen? Hoe open je bestanden vanuit dit zwarte blokje? Nadat de scholieren zo basiskennis over programmeren hadden gekregen, namen ze een kijkje bij de telescoop bovenop de Bernoulliborg, naast het Kapteyn Instituut.

Websites

Daarna begon het echte programmeerwerk. Eerst was er een les over het verwerken van telescoop data, na de lunch begonnen de scholieren met het maken van hun programma om gegevens van de telescoop om te zetten in een plaatje te schrijven. Pure concentratie ging samen met gelach, gepraat en gezelligheid. Aan het einde van de dag was het resultaat duidelijk: zes groepen met zes prachtige websites waarop hun programma’s en zelf gemaakte afbeeldingen staan.

Twee dagen later, op maandag, volgde het toetje: de leerlingen mochten hun werk presenteren tijdens de Astronomical Data Analysis Software & Systems (ADASS) conferentie in de Martiniplaza. De ‘plenary room’ was gevuld met data analisten en sterrenkundigen uit de gehele wereld. De zaal luisterde stil en vol bewondering naar de resultaten van de leerlingen: een staande ovatie was de beloning voor de deelnemers aan de Hackathon.

Laatst gewijzigd:15 oktober 2019 16:11

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...