Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Scholieren naar Hannover Messe

23 april 2019

De vijf groepen leerlingen die met hun profielwerkstuk genomineerd waren voor de Jan Kommandeurprijs mochten op 1 en 2 april mee naar de Hannover Messe Challenge. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door alle VO-HO netwerken in Nederland naar aanleiding van de Hannover Messe. Dit is de grootste technologie en innovatiebeurs van de wereld!

Vanuit Groningen, via Assen, Meppel en Zwolle reden volle bussen met scholieren richting de Universiteit Twente. Hier vond het eerste deel van het tweedaagse programma plaats. Na een interessante lezing van Prof. Matthias Wessling van de universiteit van Aken over membranen en membraantechnologie waren er een aantal rondes kleinere lezingen en workshops.

Overzicht van een tentoonstellingshal van de Hannover Messe | Foto Daan Wesselink / Science LinX
Overzicht van een tentoonstellingshal van de Hannover Messe | Foto Daan Wesselink / Science LinX

Mindtricks

Hier kon je alles leren over de werking van je brein, robotica, artificial intelligence, de werking van zonnecellen, virtual reality en nog meer wat allemaal te maken heeft met technologie en innovatie. Na het eten was er ruimte voor sportieve activiteiten, maar was er ook een optreden van mentalist Timon Krause, die met zijn mindtricks de zaal regelmatig versteld deed staan.

Op de tweede dag ging de wekker vroeg, de deelnemers moesten op tijd aankomen bij de Hannover Messe! Bij binnenkomst in de eerste hal, gevuld met bedrijven uit alle hoeken van de wereld, bleek meteen duidelijk hoe groot de beurs is. Het was moeilijk voor te stellen dat er maar liefst 26 van deze hallen waren! Na een toespraak van staatssecretaris van economische zaken en klimaat Mona Keijzer konden de honderden scholieren zelf de beurs verkennen.

Tafeltennissen

Op de beurs was van alles te vinden over robotica, automatisering, innovatie, virtual en augmented reality en allerlei toepassingen voor de toekomst. Een paar voorbeelden hiervan waren de vele VR-brillen die je kon testen, tafeltennissen tegen een robot, een proefrit maken in waterstofautos of meedoen aan de vele spelletjes en challenges die bedrijven hadden klaarstaan. Na twee zeer inspirerende dagen hopen wij de alle scholieren (nog) meer gefascineerd zijn geraakt door alle technologie en innovaties die ze hebben gezien!

Verslag: Daan Wesselink

Laatst gewijzigd:02 mei 2019 14:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...