Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Jouw toekomstige baan vinden tijdens de Bèta Business Days

Een loopbaanbeurs bomvol carrièremogelijkheden
25 maart 2019
Foto: Bèta Business Days.
Foto: Bèta Business Days.

De 32ste editie van de Bèta Business Days vond plaats op 11 en 12 maart. Bètastudenten stroomden de MartiniPlaza binnen om zich onder te dompelen in hun toekomstige carrièremogelijkheden.

De Bèta Business Days is een tweedaagse carrièrebeurs gericht op studenten van de Faculty of Science and Engineering en studenten Technologiemanagement van de RUG. Ambitieuze studenten maakten kennis met meer dan veertig bedrijven en organisaties, van Belsimpel tot het Ministerie van Defensie. Dat gebeurde via presentaties, individuele interviews en uitdagende cases die studenten een betere beeld gaven over de inhoud van hun mogelijke droombaan. Beide dagen eindigden met een druk bezochte zakelijke expo in een informele setting. Hier kregen deelnemers de kans hun prangende vragen aan recruiters te stellen. Alles is er op gericht de Bètastudenten te helpen om zich te oriënteren op hun toekomstige baan.

Speed-daten

Sommige studenten zien hun ideale baan al helemaal voor zich. Maar anderen weten het nog niet, zoals eerstejaars masterstudent Artificial Intelligence Nino Jansen. Hij weet wel welke eigenschappen zijn toekomstige baan moet hebben. ‘Ik vind flexibiliteit heel belangrijk. Ook de sfeer op de werkvloer en de aansluiting bij wat je hebt gedaan tijdens je studie.’ Aangezien hij tijdens zijn studie nog geen stage heeft gelopen vond hij het juist heel belangrijk om kennis te maken met veel verschillende bedrijven. Het onderdeel speed-daten was daarom voor hem een goede keuze. ‘Je hebt 10 minuten om bedrijven te leren kennen. Je krijgt zo een goed beeld van wat ze doen. Werken aan een case was ook heel leuk.’

Foto: Bèta Business Days.
Foto: Bèta Business Days.

Traineeships

Maar het zijn niet alleen de studenten die informatie verzamelen. Bedrijven zoeken bij de studenten naar kenmerken die zij belangrijk vinden in hun toekomstige collega’s. Pam Bakker van ilionx (IT-dienstverlener) vindt vooral ‘consultancy kwaliteiten’ belangrijk. En daarnaast ook ‘affiniteit met programmeren en IT, maar ook hun persoonlijkheid. Hoe iemand zich presenteert.’ Binnen IT is er ook veel ruimte voor starters die helemaal geen computer science of ICT achtergrond hebben maar wel bereid zijn een traineeship aan te gaan. ‘We gaan er van uit dat bètastudenten, ongeacht hun achtergrond, snel programmeertalen kunnen oppakken,’ zegt Omar Rodriguez Rojas van ASML (halfgeleiderfabrikant).

Soft skills

Studenten besteden veel aandacht aan het vergoten van hun vakkennis maar vergeten vaak hun soft skills te ontwikkelen. Annelieke van der Poel van Vanderlande (transportsystemen en interne logistiek) legt juist de nadruk op soft-skills. ‘Kenmerken die wij zoeken zijn de wil om te groeien, eigen verantwoordelijkheid durven nemen, en gewoon heel eerlijk zijn. Wij zijn als bedrijf verder heel pragmatisch dus wij houden van doen. Dat zoeken wij ook in onze mensen.’

Bestuur 2019 (achterste rij van links naar rechts) Gerben Boerema, Dirk Bleumer, Roel Steggink, Joris Degenaar, (voorste rij van links naar rechts) Bhaarti Bodha en Nienke van Wees | Foto: Bèta Business Days.
Bestuur 2019 (achterste rij van links naar rechts) Gerben Boerema, Dirk Bleumer, Roel Steggink, Joris Degenaar, (voorste rij van links naar rechts) Bhaarti Bodha en Nienke van Wees | Foto: Bèta Business Days.

Naast vaktechnische en persoonlijke vaardigheden zijn connecties natuurlijk onmisbaar. Kevin Hiemstra is al een jaar werkzaam bij chemiereus BASF. Hij heeft aan de RUG Chemical Engineering gestudeerd en liep tijdens zijn master stage bij BASF. ‘Als je kijkt hoe mensen bij BASF terechtgekomen zijn, dan is het vaak zo dat mensen via een stage binnenkomen ’. Je stageplek hoeft natuurlijk niet je werkplek te worden, maar het helpt enorm als toekomstige collega’s al een indruk hebben van jouw werkethiek en vaardigheden. ‘Bij BASF moet je open staan om nieuwe vaardigheden te leren. Zo moest ik voor een project veel juridische termen onder de knie krijgen om te zorgen dat alle vergunningen in orde waren.’

De Bèta Business Days zijn georganiseerd door studenten van de Faculty of Science and Engineering en studenten Technologiemanagement. Het evenement telde meer dan 350 bachelor-, master- en PhD-studenten.

Laatst gewijzigd:26 maart 2019 09:30

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...