Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Zelf doen en ontdekken tijdens Zpannend Zernike

09 oktober 2018

Dit jaar is in Groningen tijdens het Weekend van de Wetenschap opnieuw Zpannend Zernike georganiseerd – dat inmiddels ook in de binnenstad plaatsvindt. Zoals gebruikelijk waren workshops, lezingen en allerlei proefjes om zelf te doen, voor jong en ouder. Op zaterdag 6 oktober in de binnenstad, de zondag er na stonden de deuren van bedrijven en onderzoeksinstituten op het Zernike Campus wagenwijd open.

In de Bernoulliborg konden bezoekers genieten van de hands-on-exhibits van Science LinX. Zo konden kinderen haargel en shampoo maken en een potje Mindball spelen. De Pretty Smart POWER Girls waren ook aanwezig en lieten bezoekers kennis maken met de FIRST LEGO League competitie. Ze verzorgden ook een workshop programmeren met LEGO Mindstorms robots voor jong en oud.

Kindercolleges konden natuurlijk niet ontbreken. Scheikunde-professor Moniek Tromp verzorgde een interactieve kindercollege over energie. Met onder andere de Newtonpendel en handwarmers liet ze zien dat energie in allerlei vormen voorkomt en dat wij allerlei nieuwe manieren moeten uitvinden om energie op te slaan.

Robotica

‘Ik vond het erg leuk’, zegt Pascal (13) heel enthousiast. ‘Sommige dingen wist ik al maar niet alles. Ik wist niet dat energie nooit kon opraken’. Hij wil later robotica studeren en kon al aanknopingspunten vinden met zijn interessegebied. ‘Met robotica kun je ook bijdragen aan het omzetten van energie dus het zou leuk zijn om straks te bedenken hoe het hele proces geautomatiseerd kan worden.’ Zijn broertje Casper (8) vond het ook ontzettend leerzaam: ‘Veel dingen waren totaal nieuw omdat ik het nog niet op school heb gehad.'

Overal op de Zernike Campus was er wel iets te beleven. Bij de labzalen van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) in de Energy Academy gebouw konden bezoekers allerlei vragen stellen over isotopenonderzoek en het laserlab bezoeken. En er vlogen drones rond. Wetenschappers lieten zowel hun allerkleinste als allergrootste modellen los. Deze drones kunnen speciale metingen uitvoeren die belangrijk zijn voor het onderzoek naar broeikasgassen.

Straling

Ook bij de KVI-Center for Advanced Radiation Technology waren er demonstraties. Bezoekers konden alles vragen over de werking van protonentherapie, radioactiviteit, kosmische straling en ze mochten de indrukwekkende AGOR deeltjesversneller bekijken. Voor kinderen was er een speurtocht door het gebouw. Ook kon je een vacuümkanon afschieten – heel leerzaam over vacuümtechniek. Bij het KVI Cart stond de Jouw Energie van Morgen truck geparkeerd. Kinderen konden daarin los gaan met piëzokristalletjes en hun eigen lampjes maken.

Zpannend Zernike is de Groningse bijdrage aan het Weekend van de Wetenschap. Het programma is ontworpen in samenwerking met SRON, Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, Universiteitsmuseum, De Jonge onderzoekers, DOT, ESRIG Instituut, Kapteyn Instituut, Science LinX, Hanzehogeschool Groningen, ZAP Groningen, TNO, BuildinG, EnTranCe, Jouw Energie van Morgen Truck, en KVI-Cart. Op zondag verwelkomde Science LinX 1372 gasten in de Bernoulliborg en 450 in de Jouw Energie van Morgen truck. In totaal waren er ruim sevenduizend bezoekers op de Zernike Campus.

Verslag: Mónica Espinoza Cangahuala
Laatst gewijzigd:29 oktober 2018 16:30
printView this page in: English

Meer nieuws