Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

RE:charge in Hoogezand

13 februari 2018

Een zonnepark is duurzaam, maar wanneer je er naast woont staat het wel in je uitzicht. Daarom mochten de buren van het nieuw te bouwen zonnepark Midden Groningen dat bij Hoogezand komt te staan hun mening geven over de manier waarop de panelen het best in het landschap passen. Tijdens de bijeenkomst op 6 februari in restaurant De Gouden Zon was Science LinX ook aanwezig met een pop-up van de RE:charge expositie .

Smeltende ijslampen van RE:charge | Foto Science LinX
Smeltende ijslampen van RE:charge | Foto Science LinX

De opstellingen van RE:charge, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Energy Academy Groningen, geeft een indruk van wat er komt kijken bij de overstap van fossiele naar duurzame energie. In het restaurant konden bezoekers op blenderbikes zonder stroomverbruik een verfrissende smoothie bij elkaar fietsen. Verder hingen er ijslampen die laten zien hoeveel warmte energieverbruik oplevert. Er was ook ruimte om vragen te stellen over lopend onderzoek rondom energietransitie een duurzaamheid aan twee Science LinX student assistenten, Anke Haaksma en Joachim Kooijinga.

Inspraak

Tijdens de avond lieten ongeveer zeventig omwonenden horen wat ze van de bouwplannen vonden aan landschapsontwerpers. Inspraak was er over de strook tussen het park en de achtertuinen van de buren. Welke planten komen daar, welke dieren verwacht je er? Discussies gingen over de impact van het park op de natuur en het woongenot. Wat zou de impact van het zonnepark zijn voor de reeënpopulatie? Hoe zou de aantrekkingskracht voor hondenliefhebbers vergroot kunnen worden? En wat is de invloed van al die hightech zonnepanelen middenin de natuur?

Overleg in De Gouden Zon | Foto Science LinX
Overleg in De Gouden Zon | Foto Science LinX

Investeren

Niet alle omwonenden waren van de plannen gediend. Maar er waren zeker een flink aantal voorstanders die zich konden vinden in het project. Het zonnepark biedt inwoners van de regio rond het park de mogelijkheid om te investeren in de panelen via de coöperatie SunBrouck. Daar staat dan een verlaging van de eigen energienota tegenover.

Aan het eind van de avond gingen de blenderbikes, gesmolten ijslampen en andere RE:charge opstellingen van Science LinX weer terug naar de Zernikecampus, waar een deel van RE:charge is te zien in het Energy Academy Building. De landschapsarchitect ging naar huis met alle input van de avond, die hij zal verwerken in een totaalontwerp dat medio maart online zal verschijnen. Het uiteindelijke plan moet als onderdeel van de vergunning nog door de gemeente goedgekeurd worden. En dan kunnen de panelen geplaatst worden en is de energietransitie weer een klein stapje dichterbij.

Meer informatie over het zonneparkproject en inloopavond is te vinden op de website van Powerfield.

Laatst gewijzigd:07 juli 2022 15:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...