Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Open Dag trekt internationale studenten naar Groningen

06 februari 2018

Op vrijdag 2 februari kwamen tienduizend scholieren (soms met hun ouders) kennis maken met de Groningen en hun mogelijke studie aan de RUG. Ruim vierduizend van hen bezochten de bètaopleidingen in de Antonius Deusinglaan, Bernoulliborg en Energy Academy. Tijdens de Open Dag konden scholieren verschillende proefcolleges en workshops volgen.

De bèta-opleidingenmarkt in de hal van de Bernoulliborg werd druk bezocht. De permanente exposite van Science LinX trok meteen de aandacht. Scholieren bouwden sculpturen met magneten en gaven een draai aan de Riborad (een opstelling over eiwitsynthese). Anderen maakten via deNanofoon kennis met het nanotechnologisch onderzoek van de faculteit. Scholieren met een passie voor biologie stonden gefascineerd bij de Bioglobes, afgesloten glazen bollen met een zichzelf instand houdend ecosysteem. ‘Ze leven echt!, riep een verraste scholier.

Voorlichting bij de permanente tentoonstelling | Foto Science LinX
Voorlichting bij de permanente tentoonstelling | Foto Science LinX

Ambities

Groningen is een leuke studentenstad en dat lijkt ook internationaal te zijn opgevallen. Sinan (17) komt uit Turkije, wil Industrial Engineering studeren en maakt samen met zijn moeder een reis door Europa om universiteiten te bezoeken. ‘Groningen is vandaag mijn top keuze geworden. Het heeft een goede mix van activiteiten, culturen en restaurants.’

Vanuit buurland Duitsland komen altijd al veel studenten. Tim (17) is daar straks een van. ‘Ik wil hier psychologie studeren maar kijk nog naar andere opties.’ Hij wil graag in het buitenland studeren. ‘Als het aan mij ligt is de keuze helder. Ik vind Groningen heel leuk, al is het ver van huis’, zegt hij enthousiast. ‘Het is precies 300 km van ons vandaan’, vult zijn moeder plagerig aan.

Ook vanuit het zuiden van ons land is er interesse voor Groningen. Kyara (17) woont in Brabant en wil straks biologie studeren. ‘Ik weet nog niet 100 procent zeker of ik hier ga studeren, maar Groningen is wel een van mijn top mogelijkheden.’

Culturen

Tim vindt Groningen perfect: ‘De stad is heel aantrekkelijk met mooie gebouwen. Er is een goede mix van culturen en activiteiten. Ik kijk het meest naar uit om straks veel mensen te ontmoeten, contacten vast te leggen en andere culturen te leren kennen.’

Lunchpauze in de kantine | Foto Science LinX
Lunchpauze in de kantine | Foto Science LinX

Voor Milena (17) en Maria (17) speelt kwaliteit de belangrijkste rol. Ze komen vanuit Oekraïne voor de voorlichtingen van scheikunde en farmacie. ‘Groningen is een goede optie want er is veel toponderzoek op de universiteit.’ De mogelijkheid beroemde figuren tegen te komen is natuurlijk een bonus. ‘Het zou heel gaaf zijn als we straks colleges hebben van Ben Feringa’, zegt Maria enthousiast.

De Brabantse Kyara is ook geïnteresseerd in Groningen omdat het één van de beste universiteiten is om biologie te studeren maar vindt het wel heel uitdagend. ‘Colleges volgen in het Engels vind ik wel extra moeilijk omdat ik dyslectisch ben. Toch denk ik dat het heel voordeling is als je straks met buitenlandse onderzoekers gaat samenwerken.’

Aardbevingen

De aardbevingen in Groningen waren recent nogal in het nieuws maar dat schrikt potentiële studenten niet af. ‘Ik ben er helemaal niet bang voor’, zegt Kyara. Sinan heeft ook van de aardbevingen gehoord maar vind het geen probleem. ‘Ik heb me erover geïnformeerd en weet dat het meestal alleen buiten de stad voelbaar is. Dus het moet goed komen.’ Tim heeft in dat opzicht misschien een troef achter de hand, ‘Zijn vader is geoloog, hij moet Tim waarschuwen voordat er een aardbeving is,’ vertelt zijn moeder lachend.

Wie nog niet zeker is kan op 14 april naar de laatste Open Dag van de RUG in dit schooljaar. Je kunt je ook aanmelden voor een Dag Student of webklassen volgen. Wil je meer van het onderzoek van de faculteit wil weten? Bezoek dan kun onze Permanente Exposite bezoeken in de Bernoulliborg.

Tekst: Mónica Espinoza Cangahuala

Laatst gewijzigd:22 februari 2018 10:00
printView this page in: English

Meer nieuws