Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Antibioticum aan te zetten met zichtbaar licht

12 december 2017

RUG-onderzoekers onder leiding van chemicus Ben Feringa hebben een antibioticum voorzien van een schakelaar waarmee het geneesmiddel naar believen aan of uit is te zetten met zichtbaar licht. Eerdere versies van de schakelaar werkten op ultraviolet licht.

Illustratie JACS
Illustratie JACS

De groep van Feringa maakte al eerder een met licht schakelbaar antibioticum. Voor medische toepassingen was dat nog niet geschikt, omdat het aan of uit zetten met ultraviolet licht gebeurde. Dat is schadelijk voor levende cellen (denk aan zonnebrand) en het dringt niet ver door in het lichaam van een patiënt. Want daar is de schakelaar voor bedoeld: het antibioticum daar activeren waar het nodig is.

Giftig

In de nieuwe publicatie, die vorige maand in het Journal of the Amercian Chemical Society verscheen, is de schakelaar aangepast zodat deze reageert op infrarood licht. Laboratoriumproeven met de bacterie Escherichia coli lieten zien dat de activatie ook echt werkt: het effect van het antibioticum is na activatie acht maal hoger dan ervoor. Daarmee laten de onderzoekers zien dat het maken van schakelbare geneesmiddelen in principe mogelijk is. Zo’n schakelaar kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld anti-kankermiddelen die doorgaans erg giftig zijn en daardoor ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Referentie: Michael Wegener, Mickel J. Hansen, Arnold J. M. Driessen, Wiktor Szymanski and Ben L. Feringa: Photocontrol of Antibacterial Activity: Shifting from UV to Red Light Activation. DOI 10.1021/jacs.7b09281

Zie ook het nieuwsbericht op de website van Nature.

Laatst gewijzigd:14 december 2017 14:57

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...