Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Fysica 2017: 3D printen en VR in het onderwijs

20 april 2017

Dit jaar organiseerde de Nederlandse Natuurkunde Vereniging hun jaarlijks symposium in de Oosterpoort in Groningen onder de naam Fysica 2017. Naast lezingen over het laatste natuurkundig onderzoek, een keynote van Ben Feringa en een ‘Physics meets Art’ avondprogramma, was er ook aandacht voor nieuwe technieken die ook in het onderwijs belangrijk kunnen zijn.

Informatiestand op Fysica 2017 | Foto Winand Slingenbergh
Informatiestand op Fysica 2017 | Foto Winand Slingenbergh

Met name de 3D printer en Virtual Reality werden behandeld en elk van de ruim 300 bezoekers kreeg een VR bril (Google cardboard) uitgedeeld bij binnenkomst. ​Met deze VR bril konden ze 360 graden filmpjes kijken en in dezelfde ruimte staan als de molecuul-remmer van professor Steven Hoekstra en de nanocar van RUG-Nobelprijswinnaar Ben Feringa.  Zo konden bezoekers een inzicht krijg hoe VR als communicatiemiddel gebruikt kan worden, zowel voor eigen onderzoek als in het onderwijs.

Dankzij een samenwerking met Science LinX heeft het Fablab in Groningen veel ervaring opgedaan met het inzetten van 3D printers in het onderwijs. Tijdens de parallelle sessies deelde Winand Slingenbergh de grootste valkuilen met natuurkunde docenten uit het hele land. In de tweede helft van de sessie was er een infomarkt waar het publiek in gesprek kon gaan met leraren, studenten en alumni om meer te leren over lopende projecten en mogelijkheden voor het ondersteunen van docenten via de Docent Ontwikkel Teams van Netwerk Noord.

Trombone

Ook was er de mogelijkheid om met een HTC Vive iets te ontwerpen in een Virtual Reality omgeving. Hoewel deze hardware momenteel nog te duur is om in het onderwijs in te zetten, waren de genodigden blij met de kans om te zien wat er in de toekomst mogelijk zal zijn.

Experimenteren met VR | Foto Winand Slingenbergh
Experimenteren met VR | Foto Winand Slingenbergh

Nog kort wat andere presentaties tijdens Fysica 2017: Jan van der Schans (docent) kwam vertellen over de laatste ontwikkelingen met de eLABs, labs met 3D printers en lasersnijder voor het O2G2 scholennetwerk van Groningen. Jan Bakker (RUG alumnus) legde uit hoe hij 3D printers had gebruikt om mondstukken voor een trombone te printen. Siebren van Schueren (leerling technasium) is bezig is om lenzen voor infrarood telescopen te maken in atypische vormen via 3D printen. Thijs van Beers (leerling technasium) deelde zijn stage ervaring bij de Digital Art Factory in Assen en de app die hij heeft geschreven die modellen kan exporteren uit een 3D teken omgeving in VR.

De ontwikkelingen omtrent 3D printen en VR gaat razendsnel en advies is al vrij snel achterhaald, om op de hoogte te blijven over het inzetten van deze technieken in het onderwijs is het aangeraden om aan te sluiten bij de events uit de Netwerk Noord agenda.

Verslag: Winand Slingenbergh

Laatst gewijzigd:02 mei 2017 10:04

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...