Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Praedinius Gymnasium wint Bèta-battle

11 april 2017

Drie provincies, tien scholen, vier voorronden met totaal 450 deelnemers en uiteindelijk bereikten 120 scholieren de finale van de bèta-battle in de Bernoulliborg van de RUG-bètafaculteit.

Het winnende team van het Praedinius
Het winnende team van het Praedinius

Deze bèta-battle voor tweedeklassers, voorheen de Jet-Net kwis, is een initiatief van Noordelijke bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De leerlingen volgden in een individueel programma vier workshops en een superquiz. De dag werd afgesloten met het lanceren van de waterraketten.

De NAM maakte met de leerlingen in haar workshop een rondreis door de bodemlagen van de Aarde, aan het eind van de workshop moesten de scholieren zelf geologische structuren herkennen. De workshop van de NAM sloot naadloos aan bij die van AkzoNobel: zout, het witte goud van het chemiepark Delfzijl.

Creativiteit

Behalve moeilijke vragen over zout was er ook ruimte voor creativiteit: het zelf maken van een lavalamp. Bij de workshop van de RUG-studenten wiskunde Harmke en Stefan vielen de meeste zweetdruppels, vanwege de veelal nog onbekende wiskunde die daarin centraal stond. In de raketbouwworkshop was ook ruimte voor creativiteit: de deelnemers bouwden fraaie raketten, die bij de latere lancering dankzij de harde wind recordhoogten bereikten!

Deelnemers van de bèta-battle in de Bernoulliborg
Deelnemers van de bèta-battle in de Bernoulliborg

Podium

In de superquiz stonden thema's als licht, ruimtevaart en aarde centraal. Aan de hand van 30 meerkeuze vragen werd ANW kennis getoetst. Een pluim is er voor Yury Kucherenko van het Aletta Jacobs. Als enige deelnemer behaalde hij 25 punten!

Bij een wedstrijd hoort een podium en een uitslag: er werd gestreden voor de Eindstand individueel 2017 en voor de Eindstand Scholen: Emma de Rooij van het Praedinius (Groningen) mag zich de beste leerling noemen, op de voet gevolgd door Anna Gesink (Praedinius) en Femke Vonck van RSG de Borgen in Leek. Bij de scholen zegevierde het Praedinius voor RSG de Borgen en het CSG Dingstede uit Meppel. Opvallend is prestatie van het Nassau: met 8 leerlingen een vijfde plaats.

Bron: jet-net

Laatst gewijzigd:10 april 2018 13:01
printView this page in: English

Meer nieuws