Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Beta Business Days 2017: wat wil je worden?

14 februari 2017

Wat wil jij worden als je later groot bent? Een antwoord vinden op deze vraag is voor vele studenten moeilijker dan gedacht. Het is niet zo rechtlijnig als bij een beroepsopleiding en je kunt zelfs nog van vakgebied wisselen na je studie. Dus hoe kom je er nu achter wat jij kan na je studie en wat aansluit bij jouw wensen? Al dertig jaar helpen de Bèta bedrijvendagen / Beta Business Days (BBD) met het vinden van antwoorden op dit soort vragen en meer.

Op dinsdag 7 en woensdag 8 februari konden studenten aan de Faculteit Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen weer meedoen aan het jaarlijkse BBD-evenement in de Martini Plaza. Twee dagen lang werden studenten en potentiele werkgevers met elkaar in contact gebracht via allerlei activiteiten.

Bezoekers bij een informatiestand | Foto BBD
Bezoekers bij een informatiestand | Foto BBD

Er stond bijvoorbeeld een algemene ‘business expo’ in de grote zaal rondom de bar. Hier kon je net als op een markt bij iedereen rondstruinen met een kopje koffie of een befaamd broodje kroket. En ondertussen even praten met de werkgevers om bijvoorbeeld informatie in te winnen over stage- en afstudeermogelijkheden, maar ook voor een eventuele baan.

Blender

Verderop was een gang met wat kleinere zalen waar de andere activiteiten plaatsvonden. Hier konden studenten kennismaken met de bedrijven via presentaties, een gezellige lunch of zelfs een persoonlijk interview. Ook was er aandacht voor zelfontplooiing via trainingen en workshops. Je leerde bijvoorbeeld waar recruiters op letten in een CV en motivatiebrief en wat voor soort vragen je kunt verwachten in een sollicitatiegesprek.

In de workshop over sollicitatiegespreken werden oefengesprekken voor de groep gedaan. Een vrijwillige student kreeg verwachte (‘Wat zijn jouw sterke karaktereigenschappen?’) en onverwachte (‘Als je een potlood was en je ging de blender in, hoe zou jij daar dan uit komen?’) vragen van de recruiter. Aanwezige professionals en medestudenten gaven direct klassikaal feedback. Zo kreeg een van de studenten te horen dat zij veel positiever overkwam met haar levendig zwaaiende handen, in vergelijking met de netjes in elkaar gevouwen vingers waar ze mee begonnen was.

Foto BBD
Foto BBD

Chocoladerepen

De focus van het evenement lag op studenten die bijna zijn afgestudeerd. Zij kunnen op de BBD uitgebreid netwerken en hun mogelijkheden ontdekken. Toch was het voor bijvoorbeeld bachelor studenten ook interessant. Zoals de student die een dubbele bachelor (Wis- en Natuurkunde) doet en onzeker is over zijn masterkeuze. Hij was op de BBD om erachter te komen welke sector bij zijn interesses past en zodoende de juiste masterkeuze te kunnen maken.

De BBD is een laagdrempelig evenement waar student en werkgever elkaar in een intieme en actieve sfeer leren kennen. Hoe kan dat nog beter worden afgesloten dan met een koud biertje en warme bitterbal? Beide dagen eindigden dan ook met live muziek en een borrel op de ‘business expo’. Hier werden nog contactgegevens uitgewisseld tussen studenten en recruiters en was er gelegenheid de laatste brandende vragen te beantwoorden. Met een ‘goodie bag’ vol folders, gratis bieropener, visitekaartjes en chocoladerepen fietsen de studenten weer naar huis met een beter beeld van wat zij willen worden als ze later groot zijn.

Meer informatie:

Beta Business Days

Deelnemende bedrijven 2017

Verslag: Natascha Koelewijn, Science LinX

Laatst gewijzigd:16 februari 2017 15:57
printView this page in: English

Meer nieuws