Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Gezocht: Artist in Residence

30 november 2016

De RUG zoekt een Artist in residence voor een project in samenwerking met twee Max Planck Instituten. Doel is om een kunstproject over synthetische biologie (een veld binnen de biologie op het raakvlak van moleculaire biologie, cel biologie en ontwerpen) op te zetten, dat de dialoog over dit vakgebied zal stimuleren.

.
.

het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) van de Rijksuniversiteit Groningen gaat een bijzondere samenwerking aan met twee Max Planck instituten - het Max Planck Institute of Colloids and Interfaces (MPIKG) en het Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology (MPIMP) uit Potsdam-Golm in Duitsland. Samen zoeken deze instituten kunstenaars die een kunstproject willen maken over sythetische biologie.

Gedurende een periode van twee weken zal de kunstenaar op bezoek zijn bij een van de instituten en daar door gesprekken met onderzoekers, het volgen van seminars en het meelopen in het lab kennis opdoen over het vakgebied en daarmee inspiratie voor een kunstproject. Het doel van deze uitwisseling is het creëren van een dialoog tussen mensen van verschillende disciplines. Hierdoor wordt niet alleen kennis gedeeld met elkaar op gebied van wetenschap en kunst. Het zal ook leiden tot een beter begrip en waardering voor synthetische biologie.

Weerstand

Synthetische biologie is een relatief nieuw veld binnen de biologie, dat nog weinig bekend is en waar een zekere weerstand tegen bestaat. Synthetische biologie is een veld binnen de biologie op het raakvlak van moleculaire biologie, cel biologie en ontwerpen (engineering). Het doel is om te ontdekken hoe cellen precies werken en tegelijk om bestaande biologische processen beter te kunnen begrijpen. Deze opgedane kennis is van belang voor nieuwe ontwikkelingen op gebied van de biotechnologie in de toekomst.

De resultaten van dit project zullen volgend jaar zomer worden getoond tijdens wetenschapsfestivals in zowel Golm als Groningen. Het publiek kan dan mee doen aan ronde-tafel gesprekken, kennis opdoen door het volgen van seminars en in aanraking komen met interactieve opstellingen.

Laatst gewijzigd:19 december 2017 10:18

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...