Oproep: blijft regionale netwerken voortgezet / hoger onderwijs financieren!
Universiteiten, hogescholen en het voortgezet onderwijs werken al geruime tijd samen in regionale netwerken. Ook Science LinX is onderdeel van zo'n netwerk in Noord Nederland. Maar nu dreigt de overheid de financiering stop te zetten. De samenwerkende netwerken doen daarom de onderstaande oproep aan het ministerie van OCW om toch geld te reserveren voor deze netwerken. Zie ook de petitie over dit onderwerp.
Voor 10 regionale VO-HO netwerken, een ketensamenwerking tussen universiteiten, hogescholen, VO-scholen (havo/vwo), eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen en bedrijfsleven, dreigt in 2017 een acuut probleem. Door het wegvallen van OCW-subsidie hebben veel VO-HO netwerken dan geen volwaardige financiering meer uit de eigen begrotingen. Alle partners vanuit de netwerken, gesteund door de onderwijskoepels VSNU, VO-raad en VH, doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om dit met de behandeling van de OCW-begroting op 1-3 november te repareren. Anders dreigt een enorme desinvestering in de kennis- en innovatie-economie van Nederland. Op dinsdag 1 november bieden de netwerken en hun partners hiertoe een pamflet en petitie aan de Tweede Kamer aan.
Brandbrief

Het pamflet en de petitie volgen op de brandbrief d.d. 8 april 2016 aan het ministerie van OCW om blijvend te investeren in de regionale VO-HO netwerken. Een structureel bedrag van €2,5 mln. per jaar is voldoende voor de brede infrastructuur van deze 10 regionale VO-HO netwerken in Nederland. In de Strategische Agenda HO zijn er middelen toegezegd. Echter, deze komen pas vrij vanaf 2018 en de manier waarop ze worden ingezet, is nog niet in plannen omgezet.
Agnes Kemperman, landelijk voorzitter van de gezamenlijke VO-HO netwerken en hoofd van het Amsterdamse netwerk Bètapartners/Its Academy: 'De netwerken zijn waardevol en voorzien in de behoefte om de regionale samenwerking gestalte te geven. Gezamenlijk vormen de netwerken een landelijk dekkende, educatieve infrastructuur gericht op vakvernieuwing, aansluiting en professionalisering. Er is een mooie infrastructuur met behulp van OCW-subsidies opgebouwd. Tegelijk blijft er een grijs gebied tussen de sectorale financiering van VO en HO bestaan. De regionale partners financieren veel zelf, maar kunnen het niet alleen. Een duurzaam betrokken overheid, ook met middelen, is cruciaal om te behouden en doorontwikkelen wat is opgebouwd.'
Regionale samenwerking
De 10 regionale VO-HO netwerken vormen een solide infrastructuur waarin 12 universiteiten, 18 hogescholen, 400 havo/vwo-scholen, en talloze bedrijven en maatschappelijke organisaties intensief samenwerken.Samen richten zij een onderwijssysteem in dat rekening houdt met de onderwijsloopbaan van leerlingen. Een systeem dat over de Chinese muren tussen verschillende sectoren heenstapt. Dit doen zij vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid voor kwalitatief goed onderwijs in de hele onderwijsketen. De samenwerking binnen de VO-HO netwerken is intensief en het bereik hoog. De nadruk ligt op bèta en techniek, maar inmiddels breidt het succes zich ook uit naar alfa en gamma.
Laatst gewijzigd: | 27 oktober 2016 10:22 |
Meer nieuws
-
26 april 2023
Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers
Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...
-
26 april 2023
Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool
Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.
-
25 april 2023
Reactie op kamerbrief internationalisering
Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.