Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Onderzoeksdagen als inspiratie voor profielwerkstuk

28 april 2016

Op 21, 22, 25 en 26 april kwamen bijna 800 scholieren van elf verschillende scholen naar de onderzoeksdagen van de RUG om een start met hun profielwerkstuk te maken. Ze deden inspiratie op voor hun pws en leerden open en onderzoekende vragen stellen.

Op onderzoek in het Universiteitsmuseum | Foto Wouter Brem
Op onderzoek in het Universiteitsmuseum | Foto Wouter Brem

De scholieren kwamen een halve dag naar de universiteit en volgden daar een gevarieerd programma. Ieder dagdeel werd geopend door één van de coördinatoren van het alfa-, bèta- of gammasteunpunt. Die gingen dieper in op vragen als 'Wat is wetenschap?' en 'Hoe bedenk je een onderwerp voor je profielwerkstuk?' Daarna vertelden onderzoekers uit verschillende vakgebieden wat voor onderzoek zij doen, wat voor vragen ze daarbij stellen en wat voor problemen ze tegenkomen.

Voor het tweede deel van het programma gingen de leerlingen naar het universiteitsmuseum. Ze bezochten daar de tentoonstelling 'Copying the World' over gipskunst. Met behulp van gipsmodellen zijn verschillende voorbeelden van alfa-, beta- en gammawetenschappen inzichtelijk gemaakt. In het museum volgden de leerlingen een workshop in het stellen van open onderzoekende vragen. Verschillende wetenschappers vertelden wat voor vragen je bij de voorwerpen in het museum zou kunnen stellen. Daarna moesten de scholieren zelf aan de slag: ze zochten zelf een museumstuk uit en bedachten daar een aantal onderzoeksvragen bij.

De komende weken zullen de scholieren gaan nadenken over hun eigen onderwerp en zullen ze een hoofdvraag proberen op te stellen. Daarna zal het profielwerkstukteam van de Rijksuniversiteit Groningen naar de deelnemende scholen toe reizen voor een follow-up. Het team gaat de leerlingen dan helpen om hun onderzoeksvragen aan te scherpen.

Volgend jaar zullen er wederom onderzoeksdagen worden georganiseerd. Mocht u interesse hebben, neem dan contact op met Helena Vis.

Laatst gewijzigd:04 mei 2016 10:04
printView this page in: English

Meer nieuws